Středa, 24. dubna 2024

Firmy mohou uspořit třetinu energie

Firmy mohou uspořit třetinu energie
Energetické firmy prožívají nejlepší období - ceny a spotřeba elektřiny neustále rostou. Zároveň však zažívají boom i podniky, zaměřené právě na snižování spotřeby energií. Schneider Electric je v tomto oboru jedním ze světových lídrů. Viceprezident firmy Američan Ted Campbell má nyní na starost šestnáct zemí střední a východní Evropy - od Rakouska po Bulharsko.

"Neznám v současnosti jiný obor, který by firmám a všem dalším spotřebitelům mohl do budoucna víc prospět," chválí Campbell byznys zaměřený na energetické úspory. V koncernu Schneider Electric pracuje šestačtyřicetiletý manažer už dvaadvacet let.

Hlavním oborem firmy jsou rozvody elektřiny, systémy pro automatizaci a řízení provozů, i výroba elektroinstalace - třeba vypínačů - a tisíců dalších zařízení.


HN: Na jaké klienty se zaměřujete, na velké firmy, nebo i domácnosti?

K hlavním klientům patří nemocnice, datacentra, průmyslové firmy, elektrárny, oblast infrastruktury. Ale naše práce má vliv i na domácnosti, jsme partnery pro investory při výstavbě rezidenčních projektů, i pro majitele domů. Takže se podílíme jak na technologii letiště v San Francisku, tak děláme energetický systém na zakázku švédského okresu Nyköping.


HN: Říkáte, že zákazníkům dokážete uspořit až 30 procent spotřeby energií. Můžete to svým klientům zaručit?

To je vodítko pro zájemce o naše služby. Obecně platí, že v běžné budově nebo továrně, kde se nereguluje topení, osvětlení nebo ventilace, naše řešení ušetří asi třetinu spotřeby. Ale vždycky záleží na konkrétních podmínkách.

Rozhodují i drobnosti - třeba zda zavíráte dveře


HN: Firmy ale někdy do úspor energií investovat nechtějí. Namítají, že nutnost snižovat emise skleníkových plynů, zejména oxidu uhličitého, pro ně znamená jen větší investice a ztrátu konkurenceschopnosti.

Je to přece naopak. Emise skleníkových plynů musíme snižovat z ekologických důvodů. A cestou k tomu je snižování spotřeby energie a její efektivnější využívání. Ceny energie přitom půjdou nahoru, fosilní zdroje jsou omezené. Takže opravdu neznám investice, které by lépe zvyšovaly konkurenceschopnost firem do budoucna, než ty do energetických úspor.


HN: Jak klienty přesvědčíte, že se jim náklady vrátí?

Plníme jejich zcela konkrétní požadavky. Především to, aby účet za elektřinu byl nižší, ale přitom jim pořád podle potřeb fungovalo osvětlení nebo lednička.


HN: Cílem energetických úspor je čelit klimatickým změnám, a to snižováním škodlivých emisí. Mají na splnění tohoto globálního cíle vliv i takové drobnosti, jako když nezapomene zhasnout po odchodu z kanceláře?

Tyto drobnosti mají ve skutečnosti obrovský význam. Například vezměte jen to, zda necháte do kanceláře otevřené dveře. To zásadně ovlivní osvětlení místnosti, ale i topení a ventilaci. A všechno se promítá do nákladů za energie.


HN: Znáte poměry ve Spojených státech, v Africe, Číně, v západní Evropě. Jak se liší přístup lidí k šetření energií v různých regionech?

Každý se ptá na rozdíly, ale já považuji za mnohem důležitější hledat podobnost. A myslím, že většinou najdeme mnohem víc shodných rysů, než těch rozdílů.


HN: Mám na mysli spíš jinou "náladu" společnosti v Německu a Rakousku, kde mají zelené technologie a energetické úspory mnohem silnější pozici než ve východnějších zemích. A například český prezident říká, že o významných klimatických změnách vlastně neví - natož aby je zavinil člověk.

V energetických úsporách jsou teď nepochybně nejprogresivnější ve Spojených státech a v západní Evropě. Ale jsem přesvědčen, že i v regionu střední Evropy se to během několika málo let změní. Možná tu zatím mají lidé ještě jiné priority. Ale cítíme, že se přístup mění.


HN: Jak se to projevuje?

Máme stále víc zakázek, a to nejen v Česku. Například na Slovensku byl významný projekt pro firmu Samsung, v Rumunsku pro společnost Procter&Gamble.


HN: V Česku už máte zkušenost s desítkami firem - dělali jste tu pro Nestlé, Hamé, ČEZ. Dokládají růst zájmu i vaše ekonomické výsledky?

Obrat v Česku loni vzrostl skoro o třetinu na 5,4 miliardy korun.


HN: V Písku, máte už od roku 1993 i továrnu na elektrotechnický materiál. Plánujete další rozvoj této výroby ovladačů a vypínačů?

Převádíme do Písku výrobu z jiných zemí, je tak už největší továrnou naší firmy v Evropě. Výroba se tam zdvojnásobila.


HN: Jak v Písku šetříte energií?

Audit ukázal, že třeba v osvětlení můžeme ještě dosáhnout úspor 50 procent! Pracujeme na tom.

Vývojové centrum v Praze? Zatím spíš v Indii a Číně


HN: Neplánujete v Česku otevřít výzkumné nebo vývojové centrum? Zahraniční firmy vesměs chválí úroveň zdejších odborníků a přitom tu zatím není tak draho...

Máme tato velká centra ve čtyřech hlavních strategických oblastech. Pro Evropu ve Francii, kde má celá firma zázemí, a dále v USA, v Číně a v Indii.


HN: Kde všude Schneider Electric působí?

Na všech kontinentech. Zaměstnáváme přes sto tisíc lidí ve 106 zemích. A výrobky nebo služby prodáváme ve 190 zemích.


HN: V roce 2006 dosáhl Schneider Electric zisku přes dvě miliardy eur při tržbách téměř 14 miliard. Jak se vyvíjel loňský rok?

Přesné výsledky zisku ještě nemáme. Ale tržby se celosvětově zvýšily o více než čtvrtinu na 17,3 miliardy eur. Je v tom započítána i akvizice firmy American Power Conversion za 6,1 miliardy dolarů. Ovšem rosteme i výkony, nejen akvizicemi.


HN: Působíte doslova na všech kontinentech. Před několika měsíci byla v Antarktidě otevřena první polární stanice, která nebude do atmosféry vysílat žádné škodlivé plyny. Využívá jen slunce a větru. Energetický systém zajišťuje vaše firma. Proč jste šli do takové akce?

Je to pro nás příležitost vyzkoušet si něco úplně nového v extrémních podmínkách. A samozřejmě také chceme i na tomto příkladu ukázat, že téma úspor energií dnes hýbe celým světem.

Ted Campbell (46)

Vystudovaný inženýr-elektrotechnik. Studia absolvoval na South Carolina University v rodných Spojených státech. Téměř celý profesní život spojil se Schneider Electric. Nejprve sice nastoupil do jiné společnosti, ale expandující Schneider Electric ji převzala. V této firmě je už dvaadvacet let, prošel nejrůznější pozice. Řídil výrobní závod se šesti sty padesáti zaměstnanci. Poté byl manažerem v různých obchodních střediscích. Několik let zase pracoval v oddělení lidských zdrojů. V roce 2001 se stal generálním manažerem pro Česko. Nyní je už třetím rokem viceprezidentem celé firmy pro střední a východní Evropu. Campbell je ženatý, má dceru (a psa a dvě kočky, jež nesou jména "Černá" a "Kočka" - rodině se po příchodu do Česka tato exotická slova moc líbila). Rád sportuje - běhá a lyžuje, rád také cestuje a poznává nové lidi a kulturu. Momentálně žije ve Vídni.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů