Pátek, 26. dubna 2024

Předloženy první projekty v rámci podpory ekologicky příznivé povrchové veřejné dopravy

Předloženy první projekty v rámci podpory ekologicky příznivé povrchové veřejné dopravy

Magistrát obdržel první tři projekty v rámci 1. Výzvy operačního programu Praha – Konkurenceschopnost (OPPK) pro oblast Podpory ekologicky příznivé povrchové veřejné dopravy. Výdaje, na které lze čerpat dotaci, činí u těchto projektů 694,6 mil Kč a peníze budou využity na rozšíření tramvajové tratě a výstavbu dvou cyklostezek.

Největší objem financí z předložených projektů - 568,3 mil. Kč, je určeno na prodloužení tramvajové tratě ze zastávky Laurová do zastávky Radlická v Praze 5. Na výstavbu cyklostezky a rozvoj území v okolí potoka Rokytka v Praze 9 půjde 119,1 mil. Kč a zbylých 7,2 milionu bude využito na výstavbu cyklistické stezky v Malé Chuchli – Lahovicích.

Pro hlavní město Prahu jsou v programovém období 2007 – 2013 určeny dva operační programy Praha – Adaptabilita (OPPA) a Praha – Konkurenceschopnost (OPPK). O dotace mohou v těchto programech žádat podnikatelé, neziskové organizace, vysoké školy, organizace vědy a výzkumu, profesní sdružení, městské části, hlavní město Praha a další přesně vymezené subjekty.

Program OPPK se zaměřuje na podporu dostupnosti dopravních služeb a informačních a komunikačních technologií, revitalizaci nevhodně využívaných ploch, zvýšení efektivity využívání energií a přírodních zdrojů, rozvoj vědy a výzkumu a podporu příznivého podnikatelského prostředí a malých a středních podniků. Celkem je v tomto programu připraveno 7,4 mld. Kč (276,4 mil. EUR).

Prostředky programu OPPA jsou určeny na profesní vzdělávání lidí ve firmách, na rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu a vývoje a posílení jeho spolupráce s podnikatelským sektorem, podpora integrace znevýhodněných skupin a v neposlední řadě na modernizaci vzdělávání na sekundárním a terciárním vzdělávacím stupni. Celkem je v programu OPPA připraveno 3,4 mld. Kč (127,5 mil EUR).

http://magistrat.praha-mesto.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů