Čtvrtek, 25. dubna 2024

Lesy ČR mají tendry na lesnické práce vyřešené z 98 pct

Lesy ČR mají tendry na lesnické práce vyřešené z 98 pct

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) má tendry na lesnické práce pro roky 2008 až 2010 vyřešené z 98 procent. Z 257 výběrových řízení zatím není uzavření smluv dořešeno u posledních čtyř jednotek. LČR na těchto územích zajistí práce prostřednictvím opcí s dosavadními partnery. Řekl to mluvčí LČR Radek Drahný. Celková hodnota tendrů je asi 11 miliard korun.

Již uzavřené smlouvy má podnik na 208 jednotkách a lesnické firmy na příslušných územích pracují. U dalších 40 jednotek je uzavření smluv v závěrečné fázi a žádné námitky k nim nemá ani Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Pět tendrů podnik již dříve zrušil a práce zajistil opcí. V dohledné době LČR na těchto pěti jednotkách vypíší nové tendry.

U čtyř dosud nedořešených jednotek by měly firmy na základě opcí zajistit práce do konce března. LČR nicméně věří, že i na těchto jednotkách po jejich uvolnění antimonopolním úřadem budou moci podepsat řádnou smlouvu s vítězi tendrů. Z plánovaných těžeb v prvním čtvrtletí ve výši asi 1,8 milionu metrů krychlových představují tyto čtyři jednotky podíl 1,6 procenta.

Tendry pro roky 2008 až 2010 Lesy ČR vypsaly loni po řadě problémů a sporů o minulé soutěže. Rozdělily je na dvě skupiny - v jedněch si budou LČR vytěžené dřevo prodávat samy, ve druhých budou prodávat přímo těžařské firmy. Dokončení tendrů je nynějším hlavním úkolem nového vedení LČR, které nastoupilo loni v prosinci.

Zakázky a zejména podíl na lukrativním obchodu se dřevem byly v minulosti jádrem sporu mezi Lesy ČR a lesnickými firmami. Ministerstvo zemědělství a dřevaři se nakonec loni v červnu dohodli na dvou modelech, přičemž po jejich skončení by se mělo vyhodnotit, který z nich je lepší a efektivnější. Minulé tendry vždy provázely spory, které vedly k tomu, že od roku 2003 mají LČR již pátého generálního ředitele.

Lesy ČR vlastní pozemky o rozloze přes 1,3 milionu hektarů, což je asi polovina lesů v zemi. Hospodaří s majetkem za více než 70 miliard korun. Loni LČR vykázaly zisk asi 630 milionů korun, což je zhruba o 230 milionů korun více, než uváděly na začátku ledna jako plán.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů