Pátek, 26. dubna 2024

Čtyřiadvacet velkoměst na hodinu zhasne

Čtyřiadvacet velkoměst na hodinu zhasne
Na 30 milionů lidí ve velkoměstech po celém světě by mělo 29. března na hodinu zhasnout světla a televize. Předpokládá to ekologická organizace Světový fond na ochranu přírody (WWF), který na tento den zorganizoval akci Hodina pro Zemi, jejímž cílem je upozornit na problematiku globálního oteplování. Informovala o tom včera agentura Reuters.

Světla a elektrické přístroje, které nejsou nezbytně nutné, by lidé měli v ten den vypnout mezi osmou a devátou hodinou večerní. K účasti se podle WWF přihlásilo 24 měst po celém světě včetně Atlanty, San Franciska, Bangkoku, Ottawy nebo Dublinu.

Loni se Hodina pro Zemi uskutečnila 31. března v australském Sydney. Městské orgány, podniky a velká část obyvatel vypnuly osvětlení, aby daly najevo znepokojení nad plýtváním energií a poškozováním klimatu.

"Zjišťujeme, že úroveň účasti obyvatel v jednotlivých městech bude asi stejná jako v Sydney, proto můžeme předpokládat, že se zapojí přes 30 milionů lidí," uvedl Andy Ridley, který Hodinu pro Zemi řídí.

Rozsvíceno kvůli bezpečnosti loni v Sydney zůstalo jen pouliční osvětlení a nouzová světla budov. Do tmy se ponořily i jinak v noci ozářené "plachtovité" střechy sydneyské opery. Spotřeba elektrické energie se v průběhu akce údajně snížila o 10,2 procenta.

Letos se má podle Ridleyho na hodinu ponořit do tmy další známé budovy, například most Golden Gate v San Francisku.

"Změna klimatu je opravdu globální problém a lidé na celém světě chtějí něco udělat," dodal Ridley.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů