Pátek, 19. dubna 2024

Podpis memoranda o ochraně dropa velkého ve střední Evropě

Podpis memoranda o ochraně dropa velkého ve střední Evropě

Ministr životního prostředí Martin Bursík v úterý podepsal za Českou republiku Memorandum  porozumění o ochraně středoevropské populace dropa velkého.

Memorandum dává smluvní rámec pro další rozvoj spolupráce středoevropských zemí při ochraně kriticky ohroženého dropa velkého (Otis tarda). Cílem této spolupráce je zajištění koordinace ochrany tohoto ptačího druhu v celém areálu jeho výskytu ve střední Evropě a zamezení poklesu jeho početnosti a úbytku jeho stanovišť. Drop velký se vyskytuje celkem v šestnácti státech střední a východní Evropy. Dneškem je pod ním podepsáno třináct z těchto zemí.

Plnění Memoranda a jeho akčního plánu budou mít na starosti společně MŽP, Agentura ochrany přírody a krajiny, Krajský úřad Jihomoravského kraje a Česká společnost ornitologická. 

Drop velký je u nás zařazen mezi kriticky ohrožené druhy, ovšem o ohrožený druh jde z celoevropského i celosvětového pohledu. Na přelomu 70. a 80. let 20. století se na jižní Moravě na Znojemsku vyskytovala malá, ale poměrně stabilní populace tohoto druhu v počtu 40 – 50 jedinců. Tato populace tvořila významnou součást areálu středoevropské populace dropa velkého. V dalších letech byl ale zaznamenán rychlý pokles počtu dropů, zaviněný především nevhodným způsobem hospodaření. Především jde o intenzivní pěstování monokultur, výrazné zvýšení vysokých, z hlediska přehlednosti území pro dropa nevhodných plodin (slunečnice apod.) a naopak vymizení některých plodin (např. vojtěška) dropem preferovaných a také nedostatek travnatých a neprodukčních ploch (úhorů).

Od té doby jsou na tradičních místech výskytu v ČR nepravidelně pozorováni jednotliví dropi nebo jejich malé skupiny, a to převážně brzy na jaře. Ptáci sem zalétají z blízké rakouské lokality v západním Weinviertelu, kde se díky soustředěnému úsilí dropí populace zachovala a její početnost pomalu, ale jistě vzrůstá. V roce 2006 byla ale už od poloviny dubna na jedné z tradičních hnízdních lokalit na Znojemsku pozorována skupina 6 dropů velkých, tvořená 3 samci a 3 samicemi. Podle informací jednoho z členů místního mysliveckého sdružení samice zahnízdily a vyvedly mladé. To lze považovat za velký úspěch a zároveň za první metu na cestě za obnovou populace dropa velkého v ČR.

Poznámky:

[1] Memorandum bylo sjednáno 27. 6. 2000. Vzniklo v rámci  Úmluvy o ochraně stěhovavých druhů volně žijících živočichů (tzv. Bonnská úmluva), jejíž smluvní stranou je Česká republika od roku 1994.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů