Čtvrtek, 25. dubna 2024

Soutěž – Snižování hladiny CO2 v atmosféře: naše technologická výzva!

Snižování hladiny CO2 v atmosféře je tématem letošního ročníku Altran Foundation for Innovation
Soutěž – Snižování hladiny CO2 v atmosféře: naše technologická výzva!

Klimatické oteplování je dnes považováno za hlavní problém mezinárodního společenství a lidé nemají jinou volbu, než se rychle pokusit tuto situaci vyřešit. Globální oteplování je způsobováno zvyšující se hladinou CO2 v atmosféře a mnozí nyní připouštějí, že je toto zvýšení způsobeno našimi každodenními aktivitami.

Několik klíčových údajů

·          Během minulého století vzrostly emise skleníkových plynů o 50% a dosahují nezvykle vysokých hodnot (Zdroj: www.co2solidaire.org).

·          Zvyšování CO2 v atmosféře pokračuje: stouplo o více než 20% v posledních 50 letech (Zdroj: ONF - National Office of Forests).

·          Emise oxidu uhličitého (CO2) z důvodu lidské aktivity se zvýšily za poslední dvě století z bezvýznamné úrovně na dnešní celosvětovou hodnotu přes 25 bilionů tun (Zdroj: US department of Energy).

·          Spotřeba CO2 se zvyšuje každým rokem. I když tento růst momentálně stagnuje, spotřeba se v letech 2000 až 2030 zvýší o 70% (Zdroj: IEA - International Energy Agency).

·          Jestliže se nebude bojovat proti zvyšování emisí skleníkových plynů, tak se předpovídají zvýšení teplot o 1.4 až 5.8 stupňů Celsia (2.52–10.44°F) do roku 2100. (Zdroj: CEA - Commissariat à l’Energie Atomique).

·          Emise škodlivin CO2 způsobené fosilními palivy jsou vyšší a rychlejší než se očekávalo: z 1.1% ročně v roce 1990 na 3% ročně v letech 2000 až 2005. (Zdroj: IPCC - Intergovernmental Panel on Climate Change).

Lidstvo nyní žije na ohrožené planetě. Současná situace narušuje klimatickou a ekologickou rovnováhu. Co můžeme udělat, abychom zastavili blížící se katastrofu?

Může být řešením technologická inovace?

Jako v předchozích letech se Altran Foundation zaměřuje na klíčové problémy, které mají vliv na široký okruh každodenního života. Ocenění mohou získat vedoucí projektů, kteří pracují v oblastech životního prostředí, energetiky, dopravy, stavebního průmyslu, zpracovatelského průmyslu nebo aeronautiky…… Mezinárodní porota složená z nezávislých odborníků je vybírá nejlepší projekty a také celkového vítěze.

Tato mezinárodní soutěž ocení nejlepší inovativně-technologický projekt, který se věnuje jednomu z následujících problémů :

ü       Snižování energetické spotřeby

ü       Snižování produkce CO2 a zlepšování efektivního využívání energie během optimalizace procesu

ü       Zlepšování technologií k zachytávání CO2

ü       Zlepšování technologií k ukládání CO2

ü       Recyklace během vývoje technik na přeměnu CO2

 Jedinečný a originální grant: vědecká a technologická podpora v hodnotě až 1 milion €uro!

Stejně jako každý rok je i letos hlavní cenou finanční grant a dále jeden rok technologické a personální podpory ve prospěch vítězného projektu. Vítěz tak může využít benefitů v podobě jedinečných odborných znalostí a know-how přibližně 17.000 mezinárodních konzultantů a manažerů firmy Altran, v rámci výzkumu a vědecké inovace: technologického vývoje, konstrukce, industrializace, optimalizace nákladů, projektového managementu, průzkumu trhu, marketingu, vyhledávání partnerské spolupráce, zvyšování finančních prostředků, komunikace, multimedia, strategie společnosti…

Základní informace o Altran Foundation for Innovation

Altran Foundation pro inovaci byl založen roku 1996 za účelem podpory a propagace celosvětového technologického a vědeckého rozvoje a s cílem přínosu pro celou společnost. Cena Altran Foundation je mezinárodní a projekty kandidátů přicházejí z přibližně 20 Evropských zemí, ze Spojených států amerických a Brazílie. Od roku 2008 je možné na cenu Altran Foundation kandidovat také v České Republice.

Porota je složena z mezinárodních expertů, nezávislých odborníků Altranu, kteří jsou zainteresováni v oblasti stanovené jako téma roku. Členové komise zakládají svá rozhodnutí na několika kritériích: odpověď na problém určeného tématu, obecný prospěch projektu, inovační charakter projektu, schopnost dalšího vývoje a kompetence vlastníka projektu.

Altran Foundation je obecně respektován a uznáván, o čemž svědčí i cena "Admical Fondation de Francie" za rok 2006, která oceňuje originalitu a stálost činností Altran Foundation. Altran Foundation vyhrál dále v roce 2002 “Special Jury Prize”, cenu pro dobročinné a sponzorské programy ve všech oborech.

Uzávěrka letošních přihlášek je 7. dubna 2007. Přihlášku a další informace naleznete na internetové stránce: www.altran-foundation.org

O Altranu

Altran je evropským lídrem v konzultantství v oblasti inovace a technologie. 17 000 konzultantů na celém světě pokrývá široký rozsah inženýrských specializací. Altran nabízí svým klientům průběžnou podporu během celého inovačního cyklu – od výzkumu a vývoje přes IT až po manažerské konzultace.

Od založení Altranu ve střední a východní Evropě v roce 2006 se firma v této oblasti dynamicky rozvíjí. V České republice se firma specializuje na automobilový a elektronický průmysl. Pracuje pro významné lokální i mezinárodní zákazníky v těchto oborech. Svým klientům přináší zlepšení výkonu v oblastech kvality, procesů, projektového řízení a inovací.

Více informací na naší lokální stránce: www.altran.com/cee

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů