Sobota, 20. dubna 2024

Nové knihy - Velká solární zařízení

Kniha je doporučena Informačním centrem ČKAIT.
Nové knihy - Velká solární zařízení

autor Karl-Heinz Remmers, 328 stran, barevná, rozměr 165 x 225 mm, cena 350 Kč, edice technická knihovna, rok vydání 2008, ISBN 978-80-7366-110-6.


Přelom tisíciletí nastolil v celosvětovém měřítku otazníky v oblasti zajištění energie nejen pro zásobování teplem. Ceny energií nezadržitelně rostou. Zdroje fosilních i jaderných paliv nejsou neomezené, jejich těžba likviduje životní prostředí, jaderná energie s sebou přináší další rizika… Jedním z řešení mohou být alternativní zdroje energií.
V posledních letech vzrůstá zájem o velkoplošné solární soustavy nejen pro ohřev teplé vody, ale také přitápění objektů a technologické potřeby průmyslu. S odstupem času přicházejí i do Česka sofistikovanější systémy s vyšší účinností a spolehlivějším provozem splňující požadavky pro komunální oblast, zdravotnictví, průmysl či zemědělství.
Kniha Karla-Heinze Remmerse nabízí podklady pro návrh a realizaci takových solárních zařízení. Zásadní informace by v ní měli nalézt nejen studenti a akademická obec, ale i investoři, projektanti, výrobci a dodavatelé, odborní a vědečtí pracovníci, poučení laici a ostatní solární nadšenci.
Velká pozornost je věnována dimenzování solárních soustav s cílem dosáhnout nižší ceny solárního tepla a vysoké substituce primární energie. Autor a jeho tým uvádějí typy konfigurací velkoplošných systémů, seznamují s jednotlivými komponentami soustavy, jejich montáží a fungováním. Je probrán postup tepelného a ekonomického návrhu výměníku tepla, celá jedna kapitola je věnována posuzování hospodárnosti.
Pomůckou pro projektanty i praktiky jsou zejména propočty příkladných soustav s množstvím diagramů a tabulek. Uváděny jsou také ukazatele investičních a provozních nákladů i ceny solární energie.
Tato publikace tvoří ucelený zdroj odborných informací a projekčních návrhů, které vycházejí z evropských výzkumných programů. Poprvé vyšla v roce 1999 ve vydavatelství Solarpraxis (Berlín) pod názvem Grosse Solaranlagen. Její další doplněná a aktualizovaná vydání vyšla v letech 2001 a 2005. V českém jazyce se jedná o první vydání.

Zdroj: Alternativní energie - www.alen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů