Pátek, 29. března 2024

Výroba elektřiny z větru vloni vzrostla o 150 %

Výroba elektřiny z větru vloni vzrostla o 150 %

15. února 2008, Praha - Větrná energetika v ČR zažívá výrazný nárůst. Výroba elektřiny z větru v roce 2007 stoupla na více než 125 000 MWh, což je meziroční nárůst o 150 %.

 

Data zveřejněná  Energetickým regulačním úřadem za rok 2007 jsou mimořádně příznivá pro výrobce elektřiny z větrných elektráren. Vyrobená elektřina z větru v roce 2007 pokryla v přepočtu spotřebu 36 tisíc domácností, což zhruba odpovídá velikosti Havířova. „V uhelných elektrárnách by se pro tento objem výroby muselo spálit uhlí, dovezené nákladním vlakem o délce 40 kilometrů a vzniklý popílek by pokryl Václavské náměstí až do výše půl metru,“ řekl František Šustr, předseda ČSVE. „Díky elektřině z větru se do ovzduší nedostalo 125 000 tun oxidu uhličitého. Pro odstranění tak obrovského množství oxidu uhličitého, vzniklého spalováním, by byl potřeba les o ploše Chráněné krajinné oblasti Český ráj, což je asi 18 000 hektarů,“ dodal Šustr.

 

Česká společnost pro větrnou energii předpokládá, že meziroční růst výroby z větrných elektráren bude v nejbližších letech pokračovat ještě vyšším tempem. Aktuálně je v ČR celá řada projektů na výstavbu větrných parků, masivní rozvoj plánuje zejména ČEZ.

 

Pro v současnosti provozované větrné elektrárny s výkonem 114 MW není potřeba vytvářet zálohy jinými zdroji elektřiny. Podpora elektřiny z větru v prodejní ceně za 1 kWh odráží mizivou částku, přibližně 0,007 Kč.

 

 

 

František Šustr

předseda České společnosti pro větrnou energii
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů