Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská unie odstartovala projekt s názvem Clean Sky, na který vyčlenila 1,6 miliardy Eur. Většina těchto finančních prostředků půjde na výzkum účinnějších leteckých motorů a také protihlukových opatření kolem letišť. Do projektu se má zapojit 86 organizací z 16 členských států, z toho 54 z oblasti průmyslu a další tvoří univerzity a výzkumná centra. Na financování se půl na půl bude podílet Evropská unie a soukromý sektor. Předpokládá se, že do výzkumu budou hodně investovat letecké firmy, protože od roku 2012 chtějí členské státy Evropské unie zapojit letecké firmy do obchodování s emisemi skleníkových plynů.

Evropská komise dnes představila tzv. „Kodex odpovědného přístupu k nano-vědám a k výzkumu nanotechnologií.“ Evropské země se považují za leadry v rozvíjejícím se sektoru nanotechnologií a věří v jejich ekonomický i společenský přínos. Evropská komise se však zajímá také o možná rizika a dopady na zdraví obyvatel, životní prostředí a také o etické otázky týkající se základních lidských práv. Z těchto důvodů Komise doporučila všem členským státům EU, aby přijaly tento kodex, jež obsahuje několik základních principů.

Toyota na březnovém autosalonu v Ženevě představí dva nové modely, které jí mají pomoci při tvorbě ještě ekologičtější image. Miniauto iQ, jež bude menší než Aygo vyráběné v Kolíně, se objeví na trhu počátkem příštího roku. Pětidveřové malé městské SUV se do českých showroomů podívá v první polovině roku 2009. Navzdory zaměření na hybridy totiž Toyoty v roce 2006 dosahovaly v průměru 153 g CO2 na kilometr. Malá auta s maloobjemovými motory by měla srazit průměr blíže ke 140 g/km, kde se pohybují ekologicky agilnější Peugeoty, CitroĎny a Fiaty.

Zavedení poplatků za vjezd do centra Milána (viz Ekonom č. 2/2008) má za sebou první výsledky. Automobilová doprava podle údajů města poklesla v centru o 22,7 procenta, díky čemuž se o 11,3 procenta urychlil provoz. Odstupňovaná výše poplatků pro různé typy vozů měla za následek, že výskyt aut nejméně přátelských k životnímu prostředí šel dolů o čtyřicet procent. Radnice si kromě toho vydělala 2,5 milionu eur.

Tisíce Jihočechů si neodpočine ani doma. I tam je totiž pronásleduje nesnesitelný hluk aut. Co s tím? Řešení je několik. K těm konzervativnějším patří výměna oken a zesílení hlasitosti televize s cílem kravál z ulice přeřvat.
Lacinější a nervy méně drásající je nákup špuntů do uší či jiných tišících prostředků, z nichž špunty také občas létají. Když už nic nezabírá, je na čase se přestěhovat.

Jižní Morava - Kdo se včera kolem poledne procházel kolem Dyje ve Znojmě, zahlédl hned několik pádlujících kajakářů. Vysoké teploty vodákům jen přejí. A budou i nadále. Dnes se teploty na jižní Moravě vyšplhají ke 12 °C, zítra dokonce až k patnácti. Občas může sprchnout. Kdo má však ještě zimu, může pořád vyrazit na lyže, technického sněhu je dost.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů