Čtvrtek, 25. dubna 2024

ČEZ akcionářům rozdělí až 25 miliard korun

ČEZ akcionářům rozdělí až 25 miliard korun
Akcionáři českého energetického šampiona - firmy ČEZ - se mohou těšit na rekordní příjmy. Ze svého historicky nejvyššího čistého zisku firma podílníkům vyplatí možná až 25 miliard korun.

Celkový čistý zisk skupiny ČEZ činí 42,8 miliardy korun. Dividenda pro akcionáře se ale bude počítat ze sumy o něco nižší - od celkového profitu musí totiž firma nejdříve odečíst zisky dceřiných firem, jež neovládá stoprocentně. "Z výsledných 41,55 miliardy vyplatíme dividendy v rozmezí 50 až 60 procent," řekl generální ředitel ČEZ Martin Roman. "Částka ještě není konečná," dodal.

Podle analytika společnosti Atlantik FT Petra Nováka bude vyplacená dividenda nejspíše v rozmezí 31,7 až 38,1 koruny na akcii, 38 korun odhaduje Robert Keller z Patria Finance.

Nejvíce peněz si ze zisku ČEZ ukousne stát, který tu drží 65,68 procenta. V případě maximální dividendy by si přišel na 16,37 miliardy korun. Stát se tak dostává do kleští: na jednu stranu čelí výtkám průmyslníků, které drtí rostoucí cena elektřiny, na druhou stranu ale má v zisku ČEZ, taženém právě drahou elektřinou, spolehlivý zdroj miliard do státního rozpočtu.

Výkup akcií pokračuje

Roman včera potvrdil, že ČEZ bude pokračovat ve vykupování svých vlastních akcií, jichž nyní podle oficiálních informací vlastní 8,93 procenta. "Zákon a usnesení valné hromady nám dovolují koupit deset procent. O ně později snížíme kapitál," řekl, a připustil, že po jeho snížení jmění by se souhlasem valné hromady zpětný odkup akcií mohl pokračovat.

Rekordní zisk ČEZ včera přispěl k dalšímu růstu jeho akcií. Z počátečních 1222 korun za kus se jejich cena vyšplhala až na 1255, aby se v závěru obchodování zastavila na 1250 korunách za akcii.

Odborníci teď už prudší výkyvy ceny nečekají. "ČEZ představil konzervativní výhled pro příští období. Výsledky nejsou překvapením," říká analytik Fio David Brzek, podle nějž je ale pravděpodobné, že se letos cena akcií ČEZ ještě zvýší. "Pokud valná hromada schválí odkup dalších vlastních akcií, bude to výrazný impuls pro růst," říká. Zatím pro další vývoj cen akcií bude důležitá hlavně situace na světových burzách. Kvůli problémům velkých bank a nedůvěře investorů totiž klesla celá pražská burza včetně akcií ČEZ.

Od ledna jejich cena propadla o zhruba 10 procent, na čas klesla dokonce až k úrovni 1075 korun. Od počátku února ale akcie zase posilují a potenciál růstu je stále značný. Alespoň podle investičních doporučení velkých bankovních domů, jež odhadují cenu, ke které by se akcie ČEZ měla v dohledné době přiblížit, často nad 1500 korun. Cílovou cenu pro ČEZ zvedla před dvěma týdny na 1255 korun za akcii i skeptická Erste Bank.

Expanze nekončí

ČEZ letos pokračuje v evropské expanzi, plánuje také rozsáhlé investice do tuzemských elektráren. Kromě rekonstrukce starších zdrojů za 7,5 miliardy korun chystá stavbu několika nových.

Investiční plány ČEZ doma ale doznaly změn. Dřív firma plánovala hlavně modernizaci starších o budování nových hnědouhelných bloků, teď se obrací k ekologičtějším technologiím. "Vlivem nového klimaticko-energetického balíčku EU aktualizujeme plány. Budoucí energetický mix bude postaven z podstatné části na jaderných, plynových a obnovitelných zdrojích," řekl Roman. Už teď firma plánuje stavbu dvou velkých plynových elektráren v severních Čechách, při nichž chce spolupracovat s RWE Transgas. Stavět ale bude za vlastní peníze. "Je možné, že paroplyn časem nahradí i některé dosluhující uhelné elektrárny," řekl Roman.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů