Čtvrtek, 28. března 2024

Žebříček dvanácti světových ekologických IT firem

Žebříček dvanácti světových ekologických IT firem

Ekologické chování je nedílnou součástí dnešního běžného života IT firem. Při dodržování norem ekoprovozu mohou IT firmy dosáhnout dvojité výhry v podobě úspor nákladů a ochrany životního prostředí. Americký týdeník Computerworld sestavil žebříček 12 firem, které se chovají nejvíce ekologicky. V čele žebříčku se umístila společnost Highmarks Inc.
Nejlepší firmy se věnují virtualizaci, uskutečňují videokonference, nepoužívají chladící zařízení a dbají na dodržování vypínaní světel. Společnost Highmarks se umístila na čele žebříčku především díky ekologické stavbě svého nového datového centra. Původní centrum o rozloze 24 000 čtverečních stop při měsíční spotřebě energie firmu stála 45 000 dolarů. Firma poté postavila nové centrum z ekologického materiálu. Nové centrum má daleko větší rozlohu oproti tomu původnímu, a to 86 000 čtverečních stop. Přitom měsíční náklady na energii firmu stojí 45 000 dolarů, stejně jako tomu bylo u daleko menšího starého centra. Společnost Highmarks za tuto stavbu získala také ocenění od U.S. Green Building Council.

Žebříček ostatních míst
2. Discovery Communications LLC
3. First National of Nebraska, Inc.
4. Perkins Will, Inc.
5. Snohomish Public Utility District
6. World Wildlife Fund
7. Austin Energy
8. WellPoint, Inc.
9. Ryder System, Inc.
10. Marriott International, Inc.
11. Monsanto Co.
12. Wachovia Corp.

V žebříčku se sice neumístila společnost Google, ale nedávno zveřejnila svůj plán, podle kterého hodlá své ústředí v Silicon Valey napájet energií ze solárních panelů. Měl by to být největší firemní komplex na sluneční energii v USA. Google chce takto podpořit využívání alternativní energie, ale pokryje jen malý podíl celkové spotřeby elektřiny v podniku. Areál nese název Googleplex a vyrobí se pro něj asi 1,6 megawattu elektřiny. Google plánuje, že solární energie pokryje až 30 procent spotřeby energie v kancelářích. Nepočítá se ale s energií, kterou spotřebují datová centra. Jejich spotřeba je totiž až desetinásobkem toho, co spotřebují kanceláře.

http://itbiz.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů