Pátek, 19. dubna 2024

Návštěvníci veletrhu SILVA REGINA se ocitnou v lese

Rozsáhlý doprovodný program nadcházejícího jubilejního 10. mezinárodního lesnického a mysliveckého veletrhu SILVA REGINA bude věnován nejen myslivcům, ale všem návštěvníkům trojlístku agrárních veletrhů.
Návštěvníci veletrhu SILVA REGINA se ocitnou v lese

Ty se uskuteční na brněnském výstavišti od 6. do 10. dubna 2008.

„V pavilonu Z si budou návštěvníci připadat jako kdyby se ocitli v lese. V dekoraci uprostřed pavilonu budou totiž umístěny stromy, doplní ji restaurace se specialitami ze zvěřiny a lesních produktů. V pavilonu se uskuteční každý den řada přednášek předních českých myslivců, výrobců zbraní a střeliva i cestovatelů, křest knih s lesnickou tématikou, obrazy a fotografie z depozitářů muzeí,“ řekl Jaroslav Pospíšil z výstavního výboru veletrhu.

 

Část expozice bude věnována J. Wágnerovi

Letošní novinkou bude část expozice věnovaná zoologovi, cestovateli, spisovateli a milovníkovi zvěře Josefu Wágnerovi. Tento významný ochránce zvířat se už bohužel tohoto veletrhu nedožil, lidé ho znají jako zakladatele ZOO ve Dvoře Králové. Z celé rodiny zůstala pouze jeho dcera Lenka, která na Silva Regině bude prezentovat společně s panem Pospíšilem jeho celoživotní dílo k nedožitým 80. narozeninám. V expozici si lidé prohlédnou výstavku zajímavých předmětů, fotografie a filmy z jeho cest po Africe. „Vhodně tak doplní celkový koncept expozice s názvem „Za zvěří kolem světa“, v níž budou zastoupena zvířata z Ameriky, Afriky a Evropy. Překvapením pro návštěvníky bude například unikátní vycpaný hroch. S tímto exponátem máme problémy, neboť vzhledem k jeho váze a rozměrům je jeho převoz a instalace značně obtížná,“ uvedl Pospíšil.

 

Luxusní uniformy i rytiny chladných zbraní

Každý den veletrhu Silva Regina proběhnou přehlídky oblečení a vybavení především pro lesníky a nimrody. „Z nových uniforem si zájemci prohlédnou 23 originálních lesnických uniforem současných šlechtických rodů, například Lobkowitzů, Kolowratů, Liechtensteinů apod. Raritou bude kostýmek hraběnky Colorado-Mansfeldové, která si potrpí na stejnokroje ladící s personálem. Hraběnka v současnosti usiluje o navrácení svých majetků v ČR,“ dodal Pospíšil.

Zajímavá bude také výstava uměleckých rytin chladných a palných zbraní od Alexandra Pospíšila (rytec roku 2003) a špičkového výrobce nožů Lubomíra Maděryče, prezidenta Asociace nožířů. Silva Regina potěší milovníky loveckých zbraní, mysliveckých trofejí, loveckých psů. Návštěvníci uvidí i ukázky uměleckého řezbářství, k dispozici bude laserová střelnice.

 

Projekce filmů na plazmových obrazovkách

Národní zemědělské muzeum Praha, expozice lesnictví, rybářství a myslivosti na Hluboké společně s firmou Silvajagd představí návštěvníkům část sbírek, především historické zbraně, myslivecké potřeby a lesnické mapy a knihy. Součástí výstavy budou i historické a současné lesnické a myslivecké stejnokroje z ČR. „Letošní Silva Reginu jsme koncipovali tak, aby si každý přišel na své. Při vystoupeních na dvou pódiích nebudou chybět známí písničkáři, například Bob Frídl, soubor Mistřiňanka s novým programem, lidi pobaví Zdeněk Junák apod. Představí se též kanadský nožíř Body Westen se svojí kapelou. Příznivce myslivosti bude určitě zajímat film o brněnském profesorovi Opletalovi „Po stopách profesora“ nebo „Ve službách vlasti“. Tento muž působil v okolí Brna, jeho práce jsou známy především ze školního podniku MZLU ve Křtinách. „Z těchto šotů se učíme dodnes, je vidět, že problémy v lesnictví se stále opakují. Jsou aktuální dodnes,“ konstatoval Pospíšil.

Celé dění v pavilonu Z bude prezentováno na velkých plazmových obrazovkách. „Chtěl bych připomenout, že kromě myslivecké části, se veletrhu Silva Regina zúčastní i přední sportovci, například známý účastník závodů Rallye Dakar Karel Lopreis. Letošní ročník se bohužel kvůli obavám z terorismu neuskutečnil. Přítomni budou také pokořitel druhé nejvyšší hory světa Kančenzongy Libor Uher, cestovatel  Leoš Šimánek apod.

 

Špičkové trofeje zvěře

Součástí „mysliveckého pavilonu“ bude expozice trofejí vysoké a černé zvěře Českomoravské myslivecké jednoty. Česko je mimo jiné nejznámějším světovým lovištěm mufloní zvěře, loví se zde i trofejoví daňci, jeleni a srnci. Především na Znojemsko, do Bystřice pod Lopeníkem a dokonce do Židlochovic, vzdálených pouze pár kilometrů od Brna, se sjíždějí nimrodi z celého světa.

Lahůdkou pro návštěvníky bude trofej nejsilnějšího národního jelena z Poněšické obory. Trofej o hmotnosti 14,2 kilogramů byla ohodnocena 250,89 body CIC. Stále větší oblibě se těší lovecké zbraně, střelivo a optika. Z českých výrobců se například představí zbrojovka Uherský Brod, Neopta Přerov a Sellier Bellot z Vlašimi. Poslední z jmenovaných firem připravuje rovněž prodejní expozici střeliva. „Firmy už obsadily celou plochu v největším pavilonu brněnského výstaviště. Velké překvapení pro návštěvníky připravuje Škoda Auto. Jako první se v Brně představí automobil s ekologickým pohonem – elektromobil.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů