Sobota, 20. dubna 2024

Církev radí věřícím v Neapoli, co s odpadem

Církev radí věřícím v Neapoli, co s odpadem

 Do řešení problému s horami odpadků v ulicích, které již měsíce sužují jihoitalskou Neapol, se zapojila také katolická církev.

V řadě farností kampánské metropole začali faráři po bohoslužbách vyzývat své věřící k třídění odpadu, aby mohla být jeho část snadněji zpracovávána. U mnoha kostelů se vzápětí objevily kontejnery na tříděný odpad, jejichž obsah prý na rozdíl od jiných bude podle dohody "pravidelně vyvážen". Napsal to včera italský deník Corriere della Sera.

Dohodu o přednostním a pravidelném vyvážení tříděného odpadu z kontejnerů před kostely uzavřel podle listu neapolský arcibiskup Crescenzio Sepe s místními firmami na odvoz odpadků. Církev se tak profiluje jako morální autorita při řešení problémů občanské společnosti. Jednou z největších potíží s odpadem je totiž skutečnost, že obyvatelé jihu Itálie nejsou příliš zvyklí jej třídit. Zejména pastýřská nabádání farářů k třídění odpadu by tak mohla přispět ke změně myšlení lidí. Nejdále v tomto směru pokročil farář Fernando Carannante z předměstské obce Pozzuoli, který se svými "ovečkami" pořádá po mši školící besedy o významu třídění odpadu.

Netříděním totiž vzniká nadměrné množství "univerzálního" odpadu, jehož recyklace je prakticky nemožná. Likvidovat jej pak lze jen vyvážením na skládky. Ty však jsou již zaplněné a jejich rozšiřování nebo otvírání nových se okolní obce brání.

Problém s odpadem na jihu Itálie trvá už přes deset let. Nynější velká krize propukla v prosinci, kdy se v Kampánii nahromadilo na 110 000 tun odpadu. V některých částech Neapole i dalších měst se kvůli hromadám smetí téměř zastavil běžný život, do odvozu se musela zapojit armáda.

Za hlavní příčinu svízelné situace je považována neapolská mafie camorra, pro kterou se stal byznys s odpadem zdrojem vysokých příjmů.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů