Pátek, 29. března 2024

Lesy ČR již uzavřely téměř všechny smlouvy na lesnické práce do roku 2010

Lesy ČR již uzavřely téměř všechny smlouvy na lesnické práce do roku 2010
Odborná komise bude během následujících dvou let posuzovat, zda je výhodnější, aby vytěžené dřevo prodávaly Lesy ČR nebo přímo těžařské společnosti.
 
Státní podnik Lesy České republiky již uzavřel téměř všechny smlouvy na lesnické práce do roku 2010. Z celkového počtu 257 smluvních územních jednotek jich chybí jen 10. I tam jsou ale podle Ministerstva zemědělství jednání v závěrečné fázi.

Všechna zadávací řízení byla vypsána na základě memoranda podepsaného ministrem zemědělství Petrem Gandalovičem a prezidentem Konfederace lesnických a dřevozpracujících svazů Ivo Klimšou. "Podpisem memoranda jsme zahájili konstruktivní spolupráci. Důkazem toho je, že už byla uzavřena drtivá většina smluv na zajištění lesnických prací a zároveň, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nevydal jediné rozhodnutí o porušení zákona při výběrových řízeních," řekl Gandalovič.

Dva způsoby prodeje dřeva

Současné smlouvy na lesnické práce poběží do konce roku 2010, v tomto období bude posuzovat dva souběžně fungující modely lesního hospodaření odborná komise složená ze zástupců ministerstva, Lesů České republiky a Konfederace lesnických a dřevozpracujících svazů. V jednom modelu si Lesy ČR budou vytěžené dřevo prodávat samy, ve druhém se stanou prodejci těžařské firmy.

Úkolem komise pak bude posoudit, který ze dvou způsobů lesního hospodaření je výhodnější a stane se v budoucnu modelem hospodaření se státním lesním majetkem. Komise by měla zveřejnit výsledky do konce roku 2009.

V minulosti byly zakázky a podíl na obchodu se dřevem jádrem sporu mezi Lesy ČR a lesnickými firmami. Ministerstvo zemědělství a dřevaři se nakonec v červnu loňského roku dohodli na dvou modelech, přičemž po jejich skončení by se mělo vyhodnotit, který z nich je lepší a efektivnější. Minulé tendry vždy provázely spory, které vedly k tomu, že od roku 2003 mají Lesy ČR již pátého generálního ředitele.

Lesy ČR vlastní pozemky o rozloze přes 1,3 milionu hektarů, což je asi polovina lesů v zemi. Hospodaří s majetkem za více než 70 miliard korun. Minulý rok Lesy ČR vykázaly zisk asi 630 milionů korun, což je zhruba o 230 milionů korun více, než uváděly na začátku ledna jako plán.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů