Pátek, 19. dubna 2024

Bursík: Obce budou muset zajistit i třídění biologického odpadu

Bursík: Obce budou muset zajistit i třídění biologického odpadu

 Praha - Podle návrhu novely zákona o odpadech, kterou dnes představil ministr životního prostředí Martin Bursík, budou muset obce nejpozději do začátku roku 2010 umožnit občanům třídit vedle papíru, plastů, skla a nápojových kartonů i biologicky rozložitelný odpad. Návrh, který zahrnuje i řadu dalších úprav nakládání s odpady včetně navýšení poplatků za skládkování a zavedení plateb za spalování, dnes ministerstvo uvolnilo do připomínkovacího řízení. Vládě změny předloží do léta.

Už tisková konference, na které vystoupili starostové obcí, kde leží skládky, ukázala, že velké spory se povedou o rozdělení výnosů z poplatků. Obce z nich mají dostat pětinu. Zbylých 80 procent výnosů má putovat krajům, které budou tyto peníze muset reinvestovat do odpadového hospodářství, tedy do budování nových kompostáren a recyklačních linek. Poplatek za skládkování jedné tuny má postupně růst až na 1500 korun v roce 2013, tedy na víc než dvojnásobek současné výše. Obcím se ale nelíbí, že přijdou o část výnosů. Tvrdí, že při zakládání skládek počítaly s určitým příjmem a ministerstvo nyní mění pravidla v běhu.

Bursík starostům slíbil diskusi, ministerstvo podle něj ale nechce konzervovat současný stav. Hodlá klást větší důraz na recyklaci a spalování. Obcím slibuje spolupráci na projektech modernizace odpadového hospodaření včetně přístupu k financím z evropských fondů.

Obce, na jejichž katastru se skládka nachází, nebudou muset za vlastní skládkový odpad platit. Poplatek za skládkování se bude zvyšovat postupně: v roce 2009 to bude 700 korun, v roce 2011 vzroste na 1000 korun a v roce 2013 na 1500 korun. K většímu podílu spalovaného odpadu by měly přispět nižší poplatky, a to 200 korun za tunu v roce 2009, 250 v roce 2011 a 300 korun v roce 2013.

Poplatek za skládkování by provozovatelé měli v budoucnu platit i za materiál vykazovaný jako technologické zabezpečení skládky. Ministerstvo tak chce zabránit úniku financí. Některé skládky totiž vykazovaly až polovinu uložené masy, na což poukázal i Nejvyšší kontrolní úřad. Státu tak podle šetření mezi lety 2002 a 2004 uniklo 748 milionů korun.

Podle propočtů ministerstva by výnos pro kraje měl činit dvě až čtyři miliardy korun ročně, obce by měly získat nejdříve půl miliardy korun, po posledním navýšení poplatků v roce 2013 miliardu korun. Státní fond životního prostředí vybere zhruba půl miliardy za skládkování nebezpečných odpadů a spalování.

Další z avizovaných změn by mělo být zavedení povinnosti pro výrobce baterií a akumulátorů zajistit bezplatný zpětný odběr výrobků v každém obchodě, kde se prodávají. Ministerstvo tím podle Bursíka reaguje na tristní stav zpětného odběru. Loni podle něj bylo z 3069 tun prodaných baterií a akumulátorů zpět odebráno pouze šest procent.

Zvýšit se má také počet míst, kde je možné odevzdávat vysloužilé elektrospotřebiče. Ty by mělo být možné bezplatně vracet dokonce i tehdy, když si zákazník koupí nový spotřebič přes internet.

Lepšímu odbytu kompostu by mělo pomoct zavedení kompostu nižší kvality, který by mohl být využíván při rekultivacích.

Výrobci automobilů budou mít nově povinnost uzavřít smlouvu s firmou na likvidaci autovraků. Míst pro jejich výběr bude muset být po celé republice celkem 206, tedy v obvodu každé obce s rozšířenou působností. V roce 2015 budou muset výrobci podle Bursíkova plánu zajistit opětovné využití 95 procent hmotnosti všech vybraných autovraků své značky.

V případě autovraků, jejichž výrobce již neexistuje, bude přebírat odpovědnost Státní fond životního prostředí. Jako příklad uvedl Bursík automobil Wartburg z produkce někdejší Německé demokratické republiky. Aby nebylo možné vyhnout se platbě za likvidaci, plánuje ministerstvo zavést evidenci.

Součástí novely bude i navýšení stropu kapitační platby za svoz komunálního odpadu, a to ze současných 500 korun na 750 korun.

Souhrn opatření má zvýšit míru využití odpadů. Další navýšení má podle Bursíka přinést novela obalového zákona, která do českých domácností zavede vratné PET lahve.

Češi sice vyhazují méně odpadků, víc třídí a stále častěji znovu využívají komunální odpady, zřejmě ale nezvládnou do roku 2010 zvýšit recyklaci komunálních odpadů na 50 procent ve srovnání s rokem 2000, jak to žádá Odpadový plán ČR. Každý Čech předloni vyhodil 387 kilogramů odpadů, z toho 268,1 kilogramu do popelnice na směsný odpad. V popelnicích skončilo spolu s nerozložitelným odpadem na jednoho obyvatele také 139 kilogramů biologického odpadu, který bylo možné využít kompostováním. Drtivá většina směsného odpadu byla uložena na skládky.

Plán MŽP na platby za skládkování/spálení tuny komunálního odpadu:

poplatky za skládkování poplatky za spalování
2008 400 Kč/t 0
2009 700 Kč/t 200 Kč/t
2011 1000 Kč/t 250 Kč/t
2013 1500 Kč/t 300 Kč/t

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů