Co jsou éčka?
Éčko, neboli přídatná látka, potravinu upravuje - ochucuje, přibarvuje, prodlužuje její trvanlivost apod.
Jednotlivé skupiny éček najdete níže.
Konzervační činidla - konzervanty
Zabraňují nebo zpomalují změny potravin způsobené mikroorganismy.
Potraviny pak podléhají pomaleji zkáze.
Antioxidanty
Prodlužují trvanlivost potravin tím, že zabraňují oxidaci některých jejich složek.
Potraviny se pak pomaleji kazí.
Barviva
Potraviny jejich přidáním získají atraktivnější barvu.
Okyselující látky a látky upravující kyselost
Dochucovadla potravin - zvyšují jejich kyselost nebo ji jinak upravují a udržují.
Tavící soli
Používají se při výrobě tavených sýrů - stabilizují směs bílkovin a tuků a sýry se pak lépe roztírají.
Kypřící látky
Těsto jejich přidáním lépe kyne, protože v nich vytvářejí nebo pomáhají vytvářet oxid uhličitý.
Náhradní sladidla
Nahrazují cukr a dávají potravinám sladkou chuť.
Látky zvýrazňující chuť a vůni
Podtrhují a umocňují chuť a vůni potravin.
Zahušťovadla
Zvyšují viskozitu potravin, které pak lépe drží tvar.
Želírující látky
Vytvářejí želé a rosoly.
Modifikované škroby
Používají se jako zahušťovadla. Někdy mohou nahrazovat výživnější složky potravin.
Stabilizátory
Zabraňují dělení potravin na jednotlivé složky a zajišťují stálost barvy, chuti nebo vůně.
Emulgátory
Pomáhají při výrobě emulzí (potravin, skládajících se z několika různě hustých kapalin, například majonéz) a často je i stabilizují.
Nosiče a rozpouštědla
Nosiče pomáhají při přidávání některých jiných éček do potravin. Rozpouštědla extrahují nebo rozpouštějí některé látky.
Protispékavé látky
Po jejích přidání se v sypkých potravinářských výrobcích netvoří hrudky.
Leštící látky
Na povrchu potraviny vytvoří film nebo dodají povrchu lesk.
Balící plyny a propelanty
Plyny, které se používají pro balení potravin (neobsahují kyslík, který některé potraviny oxiduje) nebo pro vytlačování potravin z obalu.
Odpěňovače a pěnotvorné látky
Omezují nebo naopak podporují tvorbu pěny.
Zvlhčující látky
Chrání potraviny před vysycháním a odpařováním těkavých látek.
Plnidla
Zvětšují objem potravin, kalorická hodnota se ale jejich přidáním nezvyšuje.
Zpevňující látky
Jejich přidáním se potravina stane pevnější nebo křehčí.
Sekvestranty
Látky, které v potravinách váží volné ionty kovů a zabraňují tak nežádoucím reakcím.
Látky zlepšující mouku
Zlepšují vlastnosti mouky během pečení (těsto je vláčnější, má větší objem apod.).
Rostlinné gumy
Látky získávané z rostlin, zvyšují viskozitu potravin a vytvářejí gely.
Čiřidla
Látky, které odstraňují v potravinách zákaly.
Nutriční látky
Látky nezbytné pro správný průběh metabolických dějů v lidském těle.
Lubrikanty a látky zabraňující přichycení
Zabraňují přichycení a ulpívání potravin - potraviny se pak v průběhu výroby a skladování „nelepí“. Jejich obsah v potravinách je minimální a nemusí se značit na obalu výrobku.
Aromatické látky
Napodobují přírodní chutě a vůně.
Éčka jsou dnes běžnou součástí potravin a budete jen těžko hledat nějakou, která by je neobsahovala. Některá éčka jsou zdraví zcela neškodná, většímu množství některých jiných by se ale vaše výživa měla raději vyhýbat. Jak se v éčkách správně orientovat? Aby byla vaše strava zdravější, pro vás ve spolupráci s Dr. Terezou Vrbovou, autorkou knihy „Víme, co jíme?“ databázi éček. V ní najdete informace o tom, která látka se pod jednotlivým kódem skrývá, jaký je její účel a jaký je její vliv na vaše zdraví.
Zdroj: http://www.bezkonzervantu.cz