Úterý, 23. dubna 2024

V části Broumovských stěn zmírní ochranu přírody

V části Broumovských stěn zmírní ochranu přírody

Police nad Metují - V polovině Broumovských stěn se turisté budou zřejmě pohybovat volněji než dosud. Ochránci přírody plánují, že dosavadní národní přírodní rezervaci rozdělí a zmírní ochranu méně hodnotných lesů spadajících k Polici nad Metují. Změnu chtějí provést od července.

Národní přírodní rezervace Broumovské stěny byla vyhlášena roku 1956, ale výnos už podle ochranářů zastaral. „Nové dokumenty umožní přesněji určit hranice maloplošných chráněných území, což má svůj význam například při změně vlastníků parcel,“ uvedla vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Broumovsko Hana Heinzelová.

V menší polovině Broumovských stěn o rozloze 563 hektarů zůstane režim národní přírodní rezervace. Jde o původní lesy v jedinečném území skalních plošin a měst rozkládajících se nad obcemi Křinice, Martínkovice a Božanov.

Lesy ve větší části Broumovských stěn nad Hlavňovem, Slavným, Suchým Dolem a Bělým však už během osmdesátých let utrpěly imisemi a poté kůrovcovými kalamitami, takže do nich lesníci museli mnohem víc zasáhnout. Území o rozloze 688 hektarů se teď má změnit v národní přírodní památku, v níž se bude chránit zachovaný skalní reliéf, cenná keříčková společenstva, mechy či lišejníky. Ochranáři také usilují o návrat původních lesů.

Pro návštěvníky jihozápadní části stěn to znamená, že budou smět chodit i mimo značené cesty, také vlastníci lesů získají možnost trochu volnějšího režimu hospodaření.

Celé území Broumovských stěn v délce jedenácti kilometrů však bude dál první zónou chráněné krajinné oblasti, dál tu bude platit ochrana ptačí oblasti i vyhlášené evropsky významné lokality Broumovské stěny. Zdejší zajímavostí jsou kvádrové pískovce nebo vzácný sokol stěhovavý.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - východní Čechy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů