Čtvrtek, 28. března 2024

Praha je precedentem pro celou Evropu, říká ředitel UNESCO

Praha je precedentem pro celou Evropu, říká ředitel UNESCO

PRAHA - Účastníci reaktivní monitorovací mise Centra světového dědictví UNESCO a Výboru památek a sídel ICOMOS zahájili svou návštěvu Prahy. Dnes se setkali se zástupci pěti občanských sdružení, která kritizují výstavbu mrakodrapů a devastaci historického centra Prahy necitlivou výstavbou. Ředitel UNESCO Francisco Bandarin sdělil, že Výbor UNESCO věnuje metropoli České republiky mimořádnou pozornost. Procesy, které zde probíhají, podle něj ovlivní rozvoj dalších evropských měst.

„Informovali jsme zástupce světových organizací o tom, že problémy v Praze přetrvávají. Upozornili jsme je také na to, že zatímco sbírají podklady pro své vyjádření, české úřady intenzivně pracují na vydání povolení ke stavbě dvou mrakodrapů na Pankráci a prohlašují, že UNESCO je pouhou formalitou,“ říká Martin Skalský ze sdružení Arnika, který se jednání účastnil.

Velká část rozhovoru se týkala také devastace historického jádra Prahy. „Mluvili jsme například o výstavbě podzemních garáží v centru města, ničení střešní krajiny půdními vestavbami, přestavbách historických budov na hotely a dalších problémech, řekl Skalský. Podle něj je cíle mise zkoumat vedle projektů výškových budov také to, zda Česká republika dostatečné chrání Pražskou památkovou rezervaci, která patří do světového dědictví.

Zástupci Arniky, Ateliéru pro životní prostředí, Občanské iniciativy Pankráce, Občanů postižených severojižní magistrálou a Pankrácké společnosti pak předali zástupcům reaktivní mise svá prohlášení, řadu fotografií a dokumentaci připravovaných mrakodrapů.

Přečte si prohlášení Arniky adresované spojené misi UNESCO a ICOMOS.

Podívejte se na dopis občanských sdružení řediteli UNESCO.

Podle Marie Janouškové z Občanské iniciativy Pankráce bylo jednání krátké, ale velmi příjemné. „Zatímco magistrát i ministerstvo kultury uvalili na veškeré informace spojené s mezinárodní misí režim utajení, pan Bandarin i pan Bruno Maldoner byli otevření a vedle problémů dnešní Prahy je zajímaly i články o jejich misi v tisku,“ řekla Janoušková. Tu rozhořčilo, za jakých podmínek se jednání odehrálo. „Seděli jsme v malé místnosti bez oken, kam zástupcům světových organizací přinesli jen vodu natočenou z vodovodu v plastovém kelímku. Takové přijetí vzácných hostů je ostudou pro celou Prahu,“ dodala Janoušková.

Reaktivní mise bude pokračovat až do soboty. Do té doby budou její účastníci sbírat informace a absolvovat schůzky s různými zájmovými i názorovými skupinami a prohlédnou si řadu míst přímo ve městě.

Návštěva samotného ředitele Centra UNESCO je výjimečnou událostí. Vedle Prahy se Francisco Bandarin zúčastnil monitorovací mise už jen v Sankt Petěrburku. „Stejně jako je Pankrácká pláň precedentem pro Prahu, je Praha precedentem pro další města světa,“ řekl ředitel Bandarin. „Výbor UNESCO přikládá současným problémů české metropole mimořádný význam. Rozvoj měst, zejména ve východní Evropě, probíhá velmi rychle a k dispozici je velké množství peněz. Proto musí být činěna dobrá rozhodnutí a vytvářeny dobré příklady,“ dodal Francisco Bandarin.

Zdroj: http://www.arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů