Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vědecký tým pod záštitou Evropského výzkumného programu vypracoval podrobnou zprávu o zavedení vodíkové energie do silniční dopravy. Podle této zprávy by zavedení vodíkové energie mohlo snížit spotřebu ropy do roku 2050 o 40%. Autoři studie si samozřejmě uvědomují, že ke změně nedojde automaticky, protože bariéry vstupu jsou velmi velké a proto nabádají k rychlému odstranění především institucionálních bariér. Dle odhadů by investice mohla začít kolem roku 2030, kdy by mělo být v provozu šestnáct milionů aut využívajících vodíkovou energii. Celková investice do vybudování infrastruktury by dle odhadů měla být asi 60 bilionů euro. Zástupci dvaceti sedmi členských států budou dnes o této problematice diskutovat. Výsledkem diskuzí by mělo být schválení dotace na pokračování výzkumu v oblasti vodíkové energie ve výši 470 milionů eur.

Prezident Václav Klaus se od neděle do úterý v New Yorku zúčastní mezinárodní konference o klimatických změnách. Měl by na ní vystoupit s projevem s názvem "Od klimatického alarmismu ke klimatickému realismu". Hlava státu o tom informuje na svých webových stránkách. Klaus, který je znám svými skeptickými názory na globální oteplování, se do celosvětové diskuse o klimatu zapojuje již delší dobu.

Olomoucká krajská organizace Strany zelených vyzvala předsedu Martina Bursíka, aby odstoupil. Šéf krajské organizace a místopředseda SZ Martin Tichý říká, že výzva souvisí s nedávným Bursíkovým vulgárním e-mailem. Problém je prý i způsob vnitrostranické komunikace. "Žádáme předsedu Strany zelených, aby po sérii svých výroků zvážil své setrvání ve funkci," píše se v usnesení.

Využijte možnost ekologického odstranění autovraků
Doba konání: dne 18. března (úterý) v době od 11 do 16 hodin Místo sběru: plocha parkoviště na pozemku p. č. 3934 k.ú. Havířov- Město (parkoviště u motelu Formule na ul. U motelu) Příplatek: bezplatně Cena za fyzickou likvidaci autovraku: Kompletní autovrak: bezplatně Nekompletní autovrak: bez motoru 600 Kč, bez převodovky 350 Kč
Potřebné doklady Majitel vozu - občanský průkaz, velký technický průkaz Ostatní osoby: občanský průkaz a plnou moc od majitele vozidla jako souhlas k likvidaci, velký technický průkaz vozidla Majitelé takto předaných autovraků obdrží na místě od zástupce ŽDB Group, a.s. (vlastnící souhlas KÚ Moravskoslezského kraje ke sběru, výkupu a využívání autovraků a ostatních dopravních prostředků) Potvrzení o převzetí autovraku do zařízení ke sběru autogram
- doklad potřebný pro vyřízení vozidla z evidence motorových vozidel.
Bližší informace Vám poskytnou pracovníci odboru místního hospodářství a dopravy Magistrátu města Havířova na tel: 596 803 332 a ŽDB Group,a.s.Bohumín, tel. 604 228 312

Ekologie je dnes móda, peníze, reklama. Každý si chce uždíbnout a rozhodně nikdo netvrdí, že to velké společnosti dělají jen proto, aby byl svět lepší. I když třeba oděvní firma Nike to na svých stránkách tvrdí. Každopádně teď ale přišla se zajímavým nápadem na sérii basketbalových bot “Trash Talk”. Ty jsou vyráběny z odpadu z továren Nike, jde o odřezky a zbytky materiálů. Navíc si Nike přizvala ke spolupráci basketbalistu Steva Nashe, který novou značku zaštiťuje. Otázkou je, kdo a kde to z těch odřezků vlastně šije? Noviny New York Times totiž před deseti lety přinesly zajímavou sérii článků, které upozorňovaly na nevyhovující pracovní podmínky v továrnách Nike.

Stálý výbor Všečínského shromáždění lidových zástupců dnes dokončil revizi Zákona o prevenci a úpravě znečištění vody. Revidovaný návrh se orientuje na zpřísnění trestů za příslušné nezákonné činy a vyjasnění odpovědnosti místních úřadů.
Podle nové verze tohoto zákona bude Čína upevňovat kvantitativní kontrolu emisí škodlivin znečišťujících vodu, zdokonalovat síť k monitorování vodního prostředí, a zařadí stav ochrany vodního ekosystému do náplní posuzování místních vlád a jejich představitelů. Kromě toho se zavádí vyšší pokuta za nezákonné činy a je stanovena trestně-právní odpovědnost pachatelů vážného incidentu.
Čínský zákon o prevenci a úpravě znečištění vody vznikl před 24 lety a tentokrát byl zrevidována podruhé.

V čínské provincii Heilongjiang v severovýchodní Číně bylo založeno 52 chráněných přírodních mokřinových oblastína úrovní provincie, bylo účinně ochráněno 80% přírodních mokřin celé provinie. Jak bylo oznámeno, od roku 2001 do dneška provincie Heilongjiang vložila 10 milionů jüanů na výstabu chráněných mokřinných zón a do projektů na obnovu mokřiny.
Provincie Heilongjiang je bohatá na mokřiny. Celá provincie má 4 miliony 300 tisíc přirodních mokřin, zaujímájí jednu osminu rozlohy přírodních mokřin země.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů