Úterý, 23. dubna 2024

Klause vichřice do New Yorku pustila

Klause vichřice do New Yorku pustila
Mezi těmi, kdo o včera na pražském letišti čekal, zda orkán Emma "nepřifoukne" jeho letadlu zpoždění, byl i prezident Václav Klaus. Shodou okolností vyrážel do New Yorku na konferenci o klimatických změnách.

Emma se o víkendu postarala o zpoždění několika letů. Většinou letadla nabírala půlhodinové zpoždění. Na ruzyňské letiště se kvůli silnému větru nedostala tři letadla. A jeden let do Varšavy musel být kvůli počasí zrušen. V neděli pak letadla létala z vedlejší dráhy, kde byly podmínky příznivější.

Prezident Klaus na konferenci i přes vichřici nad střední Evropou nakonec dorazil.

Pozval ho tam americký konzervativní think-tank Heartland Institute. Ten také letenku a další náklady českému prezidentu podle mluvčího Hradu Petra Hájka zaplatí. Prezident s think-tankem spolupracuje na kampani proti globálnímu oteplování dlouhodobě.

Loni se například v předních amerických novinách, jako je Washington Post, objevily inzeráty, v nichž Klaus stál proti hlavnímu zelenému propagátorovi a nositeli Nobelovy ceny Alu Goreovi se slovy "Svoboda, nikoli podnebí je v ohrožení".

"Do roku 2006 Hearland Institute prokazatelně sponzoroval ropný gigant Exxon Mobile. A v posledních letech se zaměřili právě na propagaci klimatoskeptických názorů," říká Jan Rovenský, specialista na klimatické změny z české pobočky Greenpeace. Podle hradního mluvčího Hájka jsou ale názory, že Heartland Institute je jen prodlouženou rukou ropných společností, "pomluvy".
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů