Pátek, 29. března 2024

Jádro je opravdu nejvýhodnější

Jádro je opravdu nejvýhodnější
Jadernou renesanci neohlásil ČEZ, jak píše Tomáš Němeček v komentáři Jaderný vládní zisk (HN 28. února). Obnovený zájem o budování nových jaderných elektráren ve světě přišel proto, že jiné zdroje vycházejí podstatně dráž. Podle kalkulací ČEZ se vyplatí stavět jaderný blok při tržní ceně elektřiny 45 eur/MWh, plynovou od 60 eur/MWh výše.

Ceny paliva - je jedno, zda uhlí či plynu, jež se tolik líbí autorovi, či uranu, trvale rostou. Až na to, že na rozdíl od "uhelného" či "plynového" proudu se na konečné ceně vyrobeného "jaderného" proudu podílejí pouze necelou pětinou. A navíc neohrožují klima emisemi skleníkových plynů.

Jadernou renesanci si nevymyslel ČEZ. Stejně jako si boom plynových elektráren v USA v 80. a 90. letech nevymyslely tamní koncerny - jen zjistily, že palivo je natolik levné, že se investice zaplatí velmi rychle. Nové bloky v Temelíně se ostatně primárně nechystají proto, aby zlevnila elektřina; docent Otčenášek z Pačesovy komise na všech jednáních i při diskusích zdůrazňuje, že "doba levné energie na Zemi skončila ropnými šoky v 70. letech minulého století".

Nyní jde o to, abychom elektřinu měli v takovém množství, jaké potřebujeme, možná perspektivně i pro výrobu vodíku, jenž by měl v dopravě nahradit ropu.

Že to nebude levné, ví každý. Že se to bez vládního krytí neobejde, je dáno zejména samotnou technologií, nad jejímž využíváním bdí státní úřad (SÚJB).

Daneš Burket, reaktorový fyzik, Jaderná elektrárna Dukovany
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů