Pátek, 19. dubna 2024

Letošní CeBIT myslí i na ekologii

Letošní CeBIT myslí i na ekologii
Frankfurt - Vedle velkých obrazovek a nejnovějších technologických novinek se letošní veletrh CeBIT bude věnovat i tomu, jak se odvětví vyspělých technologií snaží zmírňovat dopady na životní prostředí. Uvedli to dnes organizátoři.

Světový veletrh informačních technologií, telekomunikací a služeb CeBIT začíná v úterý a potrvá do 9. března. Představí se na něm 5500 vystavovatelů ze 75 zemí světa. Mnozí z nich představí nové plány a postupy, jak například vyrábět efektivnější servery, které mají nižší spotřebu elektřiny, nebo datová centra bez emisí oxidu uhličitého.

Veletrh ukáže především nejnovější mobilní telefony, tenké laptopy či obří ploché televizory. Zaměření na ekologii na této akci ale pomůže rozšířit tyto snahy napříč celým odvětvím, uvedl jeden z manažerů divize Microsoft Germany.

Podobně se vyjádřil i jeden z šéfů softwarové divize IBM. Na výrobu energeticky úsporného zboží za přijatelné ceny přechází například německo-japonský Fujitsu Siemens.

Organizátoři veletrhu spolupracují se skupinou Climate Savers Computing Initiative (CSCI), kterou založily počítačové firmy v minulém roce. Cílem sdružení je snížit roční produkci skleníkových plynů z počítačů o 54 milionů tun. Jeho členy jsou například Microsoft, Google, Intel a IBM.

Manažer společnosti Cisco Systems Jan Roschek odhaduje, že se sektor informačních technologií podílí na světové produkci CO2 zhruba dvěma procenty. Snížením energetické náročnosti odvětví zároveň uspoří. Vzorem jde sám CeBIT, který předvede ukázkovou kancelář s ekologickými podněty pro každodenní praxi, napsala agentura AP.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů