Pátek, 29. března 2024

Topolánek mluví o energetice – několik čísel

Topolánek mluví o energetice – několik čísel

Předseda vlády Mirek Topolánek dnes přednese dva projevy o energetické politice. Hnutí DUHA vyzvalo vládní i opoziční politiky, aby v debatě o energetice přibrzdili v alarmování a věnovali pozornost číslům.

 

Ministr Martin Říman před rokem na Žofínském fóru varoval, že zemi „v letech 2009-2012“ čeká nedostatek elektřiny: „na přelomu desetiletí…budeme spotřebovávat víc elektřiny, než dokážeme vyrobit“. Ale posléze předložil vládě analýzu, podle které export elektřiny – už nyní čtvrtý největší na světě [1] – ve skutečnosti ještě dál poroste [2].

 

Ekologická organizace připomněla fakta, která v politické debatě obvykle nezaznívají:

 

  • Nové plynové elektrárny odpovídající kapacitě, kterou by zajistila těžba za tzv. územními limity uhelných dolů na Mostecku, by český dovoz energie zvýšily všeho všudy asi o 6 % [3].

 

  • Zhruba 70 % českého dovozu paliv v korunách tvoří ropa – na jejíž spotřebu nemají uhelné elektrárny ani atomové reaktory prakticky žádný vliv, protože se používá téměř výhradně v dopravě [4].

 

  • Dokonce i kdyby se splnil nejhorší (vysoký) scénář spotřeby energie z prognózy, kterou propočetla renomovaná společnost EGÚ Brno [5], Česká republika bude ještě po roce 2020 exportérem elektřiny. Ale to nepočítá se žádným zvyšováním energetické efektivnosti.

 

  • Jaderné elektrárny jsou bezesporu důležitým bodem energetické debaty. Ale vyrábějí pouze asi 15 % české spotřeby energie.

 

  • Česká republika spotřebuje na každou vyrobenou korunu hrubého domácího produktu asi 1,7násobně více energie než státy EU-15 [6].

 

  • Možnosti zvyšování energetické efektivnosti jsou nesrovnatelně větší než potenciál kteréhokoli typu nových zdrojů – dalšího uhlí, atomových elektráren, zelené energie nebo biopaliv. Možnosti snížení energetické náročnosti při vytápění (jen rentabilní opatření a během pouhých 15 let) jsou podle spodního odhadu v propočtech Evropské komise  ekvivalentem 75 % dovozu ruského zemního plynu do EU [7].

 

  • Největší blackout v Evropě posledních let nezpůsobil Kreml ani import z arabských zemí. Příčinou výpadku na podzim 2003 byla havárie na vedení vysokého napětí, které v noci převáděla kvanta francouzské jaderné elektřiny přes Alpy do Itálie.

 

Petr Holub z Hnutí DUHA řekl:

„Někteří politici by mohli soutěžit o nejdivočejší energetickou prognózu. Ale měli by trochu přibrzdit v alarmování a s trochu chladnou hlavou se podívat na čísla. Faktem je, že drtivou většinu českého dovozu energie tvoří ropa pro dopravu, plus zemní plyn na účely, které s elektrárnami nijak nesouvisí. Faktem je, že rozšiřování uhelných dolů nebo nové atomové reaktory by se na našem dovozu energie projevily několika procenty. Faktem je, že i při pesimistických scénářích spotřeby budeme ještě po roce 2020 vývozcem elektřiny. Faktem je, že zvyšování energetické efektivnosti má nesrovnatelně větší možnosti než kterýkoli nový zdroj – uhlí, atom či zelená energie.“

 

 

Kontakt:

Petr Holub, Hnutí DUHA, telefon 604 177 711, email petr.holub@hnutiduha.cz

 

 

Poznámky:

 

[1] Key world energy statistics 2007, International Energy Agency, Paris 2007

 

[2] Podrobnosti:

 

www.hnutiduha.cz/index.php?cat=zpravy&id=524&year=2007>

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů