Čtvrtek, 28. března 2024

Znojmo patří mezi hlukové rekordmany

Znojmo patří mezi hlukové rekordmany

Znojmo patří mezi rekordmany z hlediska hluku. Bydlet v některých jeho ulicích je nepříjemné. Znojmo má jednu z nejvyšších hlučností na celé jižní Moravě. Přestože je ve dne normou povolená hlučnost maximálně 70 decibelů, na nejhlučnějších místech dosahuje až 85 dB.

Příčinou hluku je významné zvý-šení dopravy, které vzrostlo za posledních 10 let zhruba na dvojnásobek. Ještě výraznější je růst kamionové dopravy. Citelné zvýšení dopravy začalo po pádu železné opony, kdy se otevřely rakouské hranice, svoji roli zaznamenal vstup do EU a později do Schengenského prostoru. V neposlední řadě se na růstu kamionové dopravy podepsalo  mýtné na dálnicích. Pokud směřuje řidič kamionu z Prahy do Vídně a odbočí v Jihlavě, ušetří. Z Jihlavy do Znojma pak jede zadarmo.

Starosta Znojma Petr Nezveda se tuto záležitost snaží řešit, ovšem o odklonění kamionů mimo Znojmo nechce nikdo ani slyšet. „Nyní budu kontaktovat ministra dopravy, chtěli bychom najít nějaké řešení,“ uvedl Nezveda. Jednou z možností je zavedení mýtného na silnici z Jihlavy do Znojma. Řidiči by pak při cestě do Rakouska přišli o výhodu nezpoplatněného úseku a část by jistě pokračovala po dálnici do Brna. Konečné řešení je v dobudování obchvatu okolo Znojma, který by odvedl tranzitní dopravu mimo město.

http://test.znojemsko.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů