Úterý, 19. března 2024

Evropa bude hledat úložiště jaderného odpadu

Evropa bude hledat úložiště jaderného odpadu
Podpora výroby elektřiny v jaderných elektrárnách je podmíněná užší spoluprací států Evropy. Pokud přijde renesance jádra, budou podle šéfky Úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové muset státy Evropy společně vyřešit otázku jaderného úložiště.
 
Podpora výroby elektřiny v jaderných elektrárnách je podmíněná užší spoluprací států Evropy. Tvrdí to předsedkyně Úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

"Pokud přijde renesance jádra, budou muset státy Evropy společně vyřešit otázku jaderného úložiště," uvedla na energetickém kongresu v Praze. Dlouhodobé úložiště použitého paliva přitom podle ní nebudou moci budovat jednotlivé státy.

Kdy budou jednání o společném jaderném úložišti aktuální zatím neumí říci. "Bude záležet na směru, jakým se jaderná energetika dá," říká k tomu Drábová.

Buďto se podle ní budou dál stavět reaktory založené na už padesát let starém principu zpracování paliva, nebo se začnou stavět tak zvané množivé reaktory čtvrté generace. Ty by měly znovu používat už jednou využité palivo tak, aby odpad byl co nejmenší. V současné době zbývá z jedné tuny jaderného paliva kolem 950 kilogramů radioaktivního materiálu, který je ještě využitelný.

"Nové reaktory budou mít o několik řádů méně odpadu, než současné. Půjde ale přesto o materiály s poločasem rozpadu až několik set let. Úložiště takové suroviny nebude záležitostí jednoho státu," sdělila Drábová.

Zatím existují množivé reaktory tři na světě. Čtvrtý by už v roce 2015 chtěli spustit Rusové. Podle Drábové vyroste první takový evropský reaktor ve Francii. V česku jsou plány na podobný reaktor zatím jen na papíře. Přesto by se Česká republika mohla stát druhou v pořadí.

"Umím si takovou stavbu například na severu Moravy, kde je i dostatečné zázemí v podobě technicky vzdělaných lidí, představit," doplnila Drábová. S tím, že země nepotřebuje až tolik elektřinu, kterou takový zdroj umí vyrobit, jako pomoc s poptávkou po technologiích, jejichž použití předpokládá.

Pokud se změní názor vlády, která má v programovém prohlášení, že nebude podporovat jadernou energetiku – a poslední prohlášení premiéra Mirka Topolánka i jeho stranických kolegů tomu nasvědčují, první jaderná zařízení by se zatím stavěla v Temelíně.

"Je to nejjednodušší a nejlevnější varianta," řekla k tomu mluvčí ČEZ Eva Nováková. Temelín byl totiž projektován na čtyři výrobní bloky, ale postavily se jen dva. Podmínkou stavby je ale podle ní zájem o jádro ze strany vlády. Ta by měla jasné stanovisko zaujmout do konce roku, kdy má projednat státní energetickou koncepci. Tedy plán na to, z jakých zdrojů a jak bude země vyrábět elektřinu. Bez nových zdrojů energie totiž bude muset podle odborníků už za dvanáct let elektřinu dovážet ač jí zatím prodává do zahraničí. 

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů