Čtvrtek, 28. března 2024

Zelení potvrdili Bursíkův mandát, kritizovali úniky informací

Zelení potvrdili Bursíkův mandát, kritizovali úniky informací

Praha - Předsednictvo zelených v noci na dnešek potvrdilo mandát předsedy strany Martina Bursíka, jehož rezignaci žádala olomoucká organizace. Současně se shodlo na tom, že úniky informací z vnitrostranických jednání a konfrontační výstupy stranu poškozují.

ČTK to řekla místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová po šestihodinovém jednání stranických špiček, které se protáhlo přes půlnoc. "Projednali jsme olomouckou výzvu, byl potvrzen mandát předsedy," uvedla. Situace ve straně se podle ní nyní zklidnila.

Z krajů sice často zazněl názor, že komunikace uvnitř strany není dobrá, volání po Bursíkově odchodu ale většina regionálních šéfů označila za nešťastný krok. Někteří přitom upozorňovali na to, že strana by se měla před krajskými volbami semknout a snažit se své problémy vyřešit bez vzájemných mediálních útoků.

Dlouho předsednictvo diskutovalo o komunikaci uvnitř strany i navenek. Nejužší vedení vyzvalo stranické kolegy, aby byli při mediálních výstupech zdrženlivější a zabránili únikům informací z uzavřených jednání stranických orgánů na veřejnost. Kuchtová chtěla do usnesení prosadit i pasáž, podle něhož předsednictvo respektuje pluralitu názorů a nevylučuje prezentaci odlišných politických názorů, které ovšem nesmějí být konfrontační nebo napadající ostatní členy. "To bohužel neprošlo," konstatovala.

Fakt, že z uzavřených jednání zelených se do médií dostávají osobní poznámky některých účastníků debaty, kritizoval před jednáním i Bursík. Zřejmě z obavy z dalších úniků informací se večerního zasedání zúčastnili výhradně jen členové předsednictva.

Zelení také přijali strategii a "jízdní řád" pro podzimní krajské volby. "Přijali jsme usnesení, že nebudeme uzavírat krajské koalice s KSČM," uvedla Kuchtová. Spolupráci s komunisty tento týden nevyloučil lídr pro nadcházející krajské volby v Libereckém kraji Jan Korytář.

Spory mezi zelenými se před dvěma týdny vyostřily poté, co Bursík omylem adresoval poslankyni Olze Zubové vulgární e-mail. Zubovou již dříve kritizoval za to, jakým způsobem se omluvila z druhé volby prezidenta. Několik dnů po té se v tisku objevily vulgarity, které měla na uzavřeném jednání vedení strany vyslovit na adresu koaliční ODS předsedkyně klubu zelených Kateřina Jacques.

Zelení volí předsedu na dva roky, řádný sjezd nejmenší vládní strany by se měl uskutečnit na začátku příštího roku. Kuchtová nevyloučila, že na něm bude s Bursíkem o nejvyšší stranickou funkci soupeřit.

Alice Blažková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů