Čtvrtek, 28. března 2024

Lesáci jsou ničitelé přírody

Lesáci jsou ničitelé přírody

Jako každý rok na jaře se v tuzemských lesích dějí zvěrstva. Nadržení lesáci vjíždějí mezi stromy s těžkou technikou a ničí přírodu. Poslední dva známé případy v Palkovicích a Roklici se týkají lesů mimo chráněné oblasti. Přesto jsou to vyhledávané lokality pro pobyt mimo město.

Pokud víte o dalším řádění lesáků v lesích, rádi uveřejníme jejich popis i fotografie.

Roklice v Dubských skalách

První zničená oblast je údolí Roklice v Dubských skalách, které projel buldozer při budování cesty pro těžkou techniku.

"Těžební stroje vyjely hluboké koleje do měkkých písků a u vodárny u parkoviště lesáci úplně zničili a odvodnili přirozená blata," popisuje na webu Lezec.cz přispěvatel s přezdívkou Carlos. "Teď do těchto blat začali sypat štěrk. Zmizela i studánka, ze které generace lezců braly vodu."

Palkovice v Beskydech

Druhý příklad se týká lesní Palkovické cyklostezky. Úbočím kopců nad Frýdkem-Místkem vedla až do února úzká stezka pro bikery, která byla přizpůsobena i pro pěší turisty.

Místní nadšenci se o ni starali do doby, než přijeli lesáci a strhli svah na šířku velkého náklaďáku se dřevem. Atomobilová cesta nejen že zničla zdejší krajinu, ale také zhoršila pohodlí a bezpečnost cyklistů u pěšáků.

Plakánek a Srbsko

Připomeňme, že vloni vjela těžká mechanizace do chráněné krajinné oblasti Český ráj. Zplanýrovala údolí Plakánek, kam dva rok před tím zakázala vjezd na kole tehdejší šéfová správy CHKO Lenka Šoltysová.

Minulý rok také vzala za své oblíbená trasa podél Berounky ze Srbska do Berouna. Místo šotolinového a hlinitého povrchu je tam teď nalitý asfalt a po cestě dříve téměř výhradně pro pěší, cyklisty a koně se teď prohánějí auta a mezi nimi inlinisté.

Kuba Turek,

http://www.horydoly.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů