Pátek, 29. března 2024

Za nelegální skládku v Libčevsi padnou další obžaloby

Za nelegální skládku v Libčevsi padnou další obžaloby
Dalších sedm lidí čeká obžaloba za dovážení nelegálního odpadu z Německa do areálu bývalého kravína v Libčevsi na Lounsku. Policie zjistila nové skutečnosti. Případ sleduje reportér David Vaníček.

Lounská státní zástupkyně Petra Stará chce podle středeční Mladé fronty Dnes podat obžalobu k soudu v nejbližších dnech. Obvinění, mezi nimiž je jeden Němec, se poté musejí se svými spisy nejprve seznámit, mají také právo na navržení dalších důkazů. Termín zahájení soudního líčení se tak zatím nedá odhadnout.

Proti původním předpokladům nepatří mezi organizátory dovozu nelegálního odpadu René Grünwald, jenž byl veden jako jednatel německé společnosti Bau 24.

"Grünwald byl takový bílý kůň, trestné činnosti se nezúčastnil. Ani nebyl obviněn. Organizátoři využili doklady, které zůstaly na ubytovně, když ji opustil," uvedla žalobkyně. Podobně využili ještě jednoho muže, doplnila.

Dovoz odpadu - výnosný obchod

Německý odpad vozily do Česka tři přepravní společnosti. Dvě z nich ale jen jednou, zbytek obstarala firma Bau 24. Využívaly nové legislativy v Německu. Ceny za likvidaci nebezpečného odpadu se tam zvýšily, takže jeho nelegální převážení přes hranice do opuštěných zemědělských usedlostí či bývalých vojenských prostorů se stalo výnosnou transakcí.

Dovoz tisíců tun německého odpadu vynesl organizátorům milionové zisky. Část peněz policisté zajistili, mohly by je tak využít na náhradu škod spojenou s likvidací nelegálního odpadu.

Odpad putoval zpět do Německa

Skládku v Libčevsi celníci objevili počátkem roku 2006. Od té doby ministerstvo životního prostředí usilovalo o vrácení plastů, hadrů, koberců a jiného odpadu zpět do Německa. To se nakonec podařilo. Odvoz odpadu, který tam navezla firma Bau 24, zaplatili Němci.

Zpět se vrátilo 750 tun, což byla zhruba polovina odpadů, které zde zbyly po třech požárech. Původně se zde nacházelo asi 4000 tun nelegálních odpadů.

http://www.nova.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů