Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropský parlament odsoudil praktiky supermarketů, které stlačují výkupní ceny pro dodavatele, a zároveň vyzval Evropskou komisi, aby zahájila jejich vyšetřování. Chování obchodních řetězců prý rovněž zhoršuje podmínky zaměstnanců, vede ke ztrátě rozmanitosti v nabídce potravin a má negativní dopad na ochranu  životního   prostředí  . "Ačkoli některé členské státy EU zavedly vnitrostátní předpisy, jejichž snahou je omezit takové zneužívání, velké supermarkety ve své působnosti stále více překračují hranice jednotlivých států," uvedli poslanci. Evropský parlament po komisi chce, aby vyšetřila, jaké důsledky s sebou nese koncentrace supermarketů v Evropské unii pro malé podniky a dodavatele.

Náměstek šéfa čínského státního úřadu pro ochranu životního prostředí Zhang Lijun dnes v Pekingu konstatoval, že Čína má sebedůvěru na realizaci cíle snížení emisí znečištění o 10 procent do roku 2010 ve srovnání s rokem 2005.
První zasedání nového Všečínského shromáždění lidových zástupců (VSLZ) dnes pořádalo tiskovou konferenci. Zhang na této tiskové konferenci řekl, že čínská vláda věnuje velkou pozornost plánům na snížení emisí znečištění. V roce 2006 státní úřad pro ochranu životního prostředí podepsal zodpovědnou smlouvu o snížení znečištění s 31 místními vládami a 5 společnostmi vyrábějícími elektřinu. V loňském roce čínská státní rada předložila pracovní plán na šetření energie a likvidace znečištění

Podle Evropské agentury pro životní prostředí (EEA) jsou evropské politiky na zlepšování technologií používaných v automobilech a v oblasti pohonných hmot nedostačujícími nástroji pro snížení emisí skleníkových plynů v dopravě. Podle výroční zprávy EEA jsou opatření Evropské unie v dopravním sektoru nedostačující. Je nutné se zaměřit nejenom na samotný sektor dopravy, ale i na oblast, kde vzniká poptávka po jeho službách. Agentura uvádí, že počet cestujících neustále roste a nákladní doprava roste dokonce rychleji než ekonomika, což znamená, že klesá efektivita pohybu služeb a to i přes technologický pokrok.

Ministři zodpovědní za průmysl a energetiku schválili na posledním zasedání Rady EU dne 28. února tzv. SET plán. Jedná se o soubor opatření, který by měl mimo jiné přispět ke snižování emisí skleníkových plynů nebo k nastartování výzkumu „čistých“ technologií. Primárním cílem SET plánu je redukce emisí CO2, což znamená, že nevylučuje využívání jaderných elektráren. Ministři také vedli diskuzi na téma obchodování s emisními povolenkami, které by mělo být zavedeno od roku 2013, k definitivnímu závěru ale nedospěli. Shoda nepanovala ani v otázce „unbundlingu“ (proces oddělení výroby a distribuce elektřiny) velkých energetických společností.

České podniky dostanou na příští čtyři roky 86,8 miliónu povolenek na vypouštění CO2 do ovzduší, což je zhruba o 15 miliónů méně, než Češi požadovali. Na druhou stranu je nutné připomenout, že v minulosti české podniky vypustily méně emisí, než získaly povolenek a nebyly v EU výjimkou. Tomuto trendu „plýtvání“ s povolenkami chce Evropská komise předejít právě snižováním jejich počtu. Přebytek povolenek totiž firmy nemotivuje k úsporám emisí, což by se mělo do budoucna změnit, od roku 2013 by také již rozdávání povolenek mělo být zpoplatněno.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů