Sobota, 20. dubna 2024

EU čeká příliv environmentálních uprchlíků

EU čeká příliv environmentálních uprchlíků

Evropu čeká v důsledku globálních změn klimatu příliv takzvaných environmentálních uprchlíků.

Před novým imigračním nebezpečím společně varovali vysoký představitel pro zahraniční politiku EU Javier Solana a komisařka pro vnější vztahy Benita Ferrero-Waldnerová. Citoval je list The Guardian.

Západní Evropa má s uprchlíky padesátiletou zkušenost. V průběhu studené války sem přicházela řada přistěhovalců prchajících před sovětským režimem.

Součástí evropské postkoloniální zkušenosti byla rovněž vlna pracovních migrantů z bývalých evropských kolonií. V devadesátých letech pak EU zažívala příliv uprchlíků v důsledku válek na Balkánském poloostrově.

Podle Solany a Ferrero-Waldnerové mohou země Evropské unie očekávat další vlnu běženců. Příčinou budou tentokrát globální klimatické změny a jejich důsledky.

Unie by se na tento trend měla dostatečně připravit - neučiní-li tak, může být vážně ohrožena její bezpečnost a zahraniční vztahy.

Následky globálních klimatických změn nejhůře postihují chudé země jižní a střední Asie, Středního východu, Afriky a Latinské Ameriky, připomíná Guardian.

Klima jako rozbuška nepokojů

Už dnes způsobují klimatické změny v mnoha rozvojových státech různé konflikty. Například zmenšování ploch obdělávatelné půdy, nedostatek vody a potravy, zvýšení záplav a naopak dlouhotrvající sucha v mnoha zemích vedou - kromě zemědělských ztrát a velkých výkyvů cen potravin - k četným občanským nepokojům.

Nejde přitom jen o nepokoje v rámci jednotlivých států, ale i na úrovni mezistátní, a to zejména v pohraničních oblastech, které jsou tlaku migrantů vystaveny nejvíce. Další v řadě jsou konflikty vznikající v rámci boje o přírodní zdroje, připomněli Solana a Ferrero-Waldnerová.

Masová migrace spojená s destabilizací jednotlivých částí rozvojového světa přitom může přímo ohrozit i Evropskou unii. V důsledku velkého množství uprchlíků se může Evropa radikalizovat jak na úrovni občanské, tak na úrovni zahraničně-politické.
 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů