Pátek, 26. dubna 2024

Zelená logistika má zelenou

Zelená logistika má zelenou
Expresní přepravu i letos čeká další dynamický rozvoj. Doprava těží ze stabilní výkonnosti české ekonomiky, kterou významně podporuje vývoz. To se promítá do rostoucí konkurence, tlaku na ceny a vyšší kvality služeb, ale zároveň nabízí nové příležitosti rozvoje všem podnikům. Rád bych se tentokrát zaměřil na trend, který se pozvolna zabydluje i u nás - na "zelenou logistiku".

Stále více firem si uvědomuje, že se přístup k ekologii a ochraně životního prostředí stává silným konkurenčním nástrojem. Kdo chce být úspěšný, musí začít pracovat s CSR řešeními (Corporate Social Responsibility - sociální zodpovědnost firem).

Například společnost DHL, leader mezinárodního logistického trhu, přišla loni u nás jako první logistický dodavatel s ekologickým vozem na zemní plyn. Snažíme se být vzorem a inspirovat. Záměrem DHL Express je postupně nahradit dieselové dodávky za ekologicky příznivější vozy na zemní plyn, a to i přesto, že jejich pořizovací cena je vyšší než u vozů s benzínovým nebo dieselovým motorem. Budoucí vývoj této aktivity ovlivní mnoho dalších faktorů. V současné době se například potýkáme s velkým nedostatkem plnicích stanic.

Srovnáme-li současnou situaci se sousedním Německem, musíme konstatovat, že se stále nacházíme teprve na začátku. Německá DHL pravidelně využívá více než 300 aut na zemní plyn. Plnicích stanic je například v Berlíně dvanáct - ve srovnání se dvěma pražskými.

Mimochodem, nejenom v Německu, ale i v dalších státech západní Evropy, je u ekologicky smýšlejících zákazníků velmi oblíbená služba GoGreen - Jdeme přírodní cestou, globálně poskytovaná DHL. Ta umožňuje ekologicky smýšlejícím zákazníkům podílet se na aktivitách přispívajících ke zlepšení životního prostředí. Služba GoGreen nabízí volbu, jak bojovat s klimatickými změnami a snížit tím emise způsobené dopravou. Zákazníci mohou využitím této služby vyjádřit svoji odpovědnost vůči životnímu prostředí a podpořit prospěšné ekologické projekty tím, že upřednostní obnovitelné zdroje před fosilními palivy. Služba vyjadřuje snahu DHL vyhovět potřebám zákazníků, kteří preferují ekologicky šetrnou dopravu.

Jediné, co musí zákazník udělat pro odeslání zásilky ekologickým způsobem, je volba této služby při objednávce mezinárodní expresní dopravy - DHL se postará o zbytek. Za využití této služby zaplatí symbolický příplatek závislý na hmotnosti zásilky a místu doručení. Takto shromážděnými prostředky jsou financovány interní a externí všeobecně prospěšné projekty zaměřené na snižování emisí CO2. Patří k nim například projekty alternativních vozidel využívající obnovitelné zdroje nebo výstavba solárních panelů. Program se v nejbližších měsících rozšíří také o Českou republiku.

Věřím, že se k nám už v letošním roce přidají další společnosti, zejména logistické, pro které je důležitá společenská zodpovědnost, která vede ke snižování dopadů podnikání na životní prostředí kolem nás. Cítím, že se v těchto otázkách i v České republice rok od roku posouváme dál. Jde jen o to, učit se z nových přístupů a perspektivní postupy vhodně aplikovat do marketingových plánů firmy, aby z nich mohla těžit jak samotná firma, tak společnost a především životní prostředí. My v DHL jsme již začali.

AUTOR: Ing. Jiří Stojar
generální ředitel DHL Express v ČR
Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů