Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Podle posledního průzkumu Eurobarometru jsou Evropané v oblasti životního prostředí nejvíce znepokojeni změnou klimatu, znečišťováním vody a ovzduší, člověkem způsobenými katastrofami a používáním chemikálií ve výrobcích denní spotřeby. Asi 58 % z dotázaných uvádí, že se také obávají používání geneticky modifikovaných organismů v zemědělství. S jejich používáním souhlasí pouze 21 % respondentů.

Generální ředitelství Evropské komise pro životní prostředí otevírá veřejnou konzultaci k otázce, jak se na EU úrovni vyrovnat s nepůvodními invazivními druhy, které v některých případech narušují biodiverzitu, způsobují problémy v zemědělství či lesnictví. Konzultace je otevřena do 5. května 2008 a je možné se do ní zapojit vyplněním on-line dotazníků v anglickém jazyce.
http://ec.europa.eu/environment/nature/invasivealien/index_en.htm

Podle Evropské agentury pro životní prostředí (EEA) jsou evropské politiky na zlepšování technologií používaných v automobilech a v oblasti pohonných hmot nedostačujícími nástroji pro snížení emisí skleníkových plynů v dopravě. Podle výroční zprávy EEA jsou opatření Evropské unie v dopravním sektoru nedostačující. Je nutné se zaměřit nejenom na samotný sektor dopravy, ale i na oblast, kde vzniká poptávka po jeho službách. Agentura uvádí, že počet cestujících neustále roste a nákladní doprava roste dokonce rychleji než ekonomika, což znamená, že klesá efektivita pohybu služeb a to i přes technologický pokrok.

Strategickým ekologický partnerem veletrhu informačních technologií CeBit byla iniciativa The Climate Savers Computing Initiative (CSCI), která usiluje o snížení spotřeby energie při využívání výpočetní techniky. CSCI se podílela na tvorbě témat, která se zaměřují na podporu takzvaného Green IT ve snaze podpořit rozvoj energeticky úsporných informačních technologií. Návštěvníci veletrhu měli možnost nahlédnout do ekologicky šetrné vesničky – Green IT Village, ve které CSCI a další individuální vystavující firmy prezentovaly svou vizi energeticky úsporného IT. Na veletrhu bylo mnoho dalších příležitostí navštívit prezentace a přednášky ohledně ekologicky šetrné výpočetní techniky připravené iniciativou CSCI.

Spotřeba vody v ČR klesá, kvalita a cena rostou - Pomalu stoupá také podíl lidí napojených na vodovod a kanalizaci. Vyplývá to ze statistik Sdružení oboru vodovodů a kanalizací (SOVAK) a ministerstva životního prostředí (MŽP).

Zelené počítače ano, ale... - Pokud někoho letošní "zelený" veletrh počítačových technologií CeBIT v Hannoveru přesvědčil o nutnosti rychlého zakoupení nového počítače s nízkou spotřebou elektřiny, měl by si to ještě pořádně promyslet. Časté nahrazování starších, ale stále dobře sloužících osobních počítačů, nejnovějšími modely je z hlediska ochrany přírody to nejhorší, co člověk může udělat.

Vláda města Čong-čching v jihozápadní Číně informovala, že stát uvolní více než 9 miliard juanů na prevenci a úpravu znečištěné vodní nádrže Čong-čching v rámci Tří soutěsek na řece Jang-z, uvedla dnes tisková agentura Nová Čína.
„Program prevence a úpravy znečištění v oblasti Tří soutěsek a jejího horního toku", který schválila státní rada, byla nedávno uvedená do platnosti. Zahrnuje více než 270 projektů, které se týkají vodní nádrže Čong-čchingu. Těžištěm je úprava městské odpadové vody, úprava znečištěné vody v oblasti vodní nádrže a další.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů