Čtvrtek, 28. března 2024

EU zvažuje snížení DPH na ekologické výrobky

Představitelé států a vlád členských zemí EU souhlasili, že se budou zabývat francouzsko-britským návrhem na snížení daně z přidané hodnoty (DPH) na vybrané ekologické zboží jako např. úsporné žárovky a izolační materiály.
EU zvažuje snížení DPH na ekologické výrobky

Souvislosti:

Současná pravidla EU pro DPH, které upravuje směrnice o DPH z roku 2006, výslovně uvádějí, že členské země musí na dodávky zboží a služeb uvalit sazbu DPH ve výši nejméně 15%.

Na druhé straně dovolují zemím použít sníženou sazbu DPH (nikdy ne méně než 5%) u širokého spektra oblastí, které jsou považovány za důležité. Jedná se např. o lékařské služby, stavebnictví, úklid či kadeřnické služby.

Když bylo také povoleno snížení sazby na spotřebu energie, aby chudší domácnosti měli k energii přístup, bylo jasné, že při vybírání oblastí, na které lze uplatnit sníženou sazbu DPH, hrají rozhodující roli sociální kritéria a ne „ekologické“ cíle.

Evropská komise by měla předložit nový legislativní návrh o sazbách DPH v létě 2008. Jejím úkolem je zavést do nesourodé a komplexní struktury DPH určitý řád a vytvořit dodatečnou jistotu pro podnikatele a spotřebitele.

Témata:

Zpočátku se zdálo, že návrh na změnu pravidel EU v oblasti daní – poprvé prosazován britským premiérem Gordonem Brownem a francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym v červenci 2007 – bude odsouzen díky nedostatečné podpoře členských zemí k neúspěchu.

Závěry jarního summitu Evropské rady, které byly zveřejněny 14. března, ale vybízejí Evropskou komisi, aby „prozkoumala oblasti, ve kterých ekonomické nástroje včetně výše DPH mohou přispět ke zvýšení použití energeticky výkonného zboží a energeticky úsporných materiálů“ – krok, kterého bylo dosaženo díky intenzivnímu lobbyingu Gordona Browna u dalších představitelů zemí EU.

Podle britského premiéra výrobky jako auta se sníženými emisemi CO2, izolační materiály, úsporné žárovky a úsporné domácí spotřebiče mohou mít prospěch z snížené sazby DPH ve výši 5%.

Skutečným testem bude, když Komise, která je obecně pro větší hramonizaci sazeb DPH a využívání daní jako nástrojů pro „ekologičtější“ ekonomiku EU, přijde s vlastním návrhem řešení této problematiky.

K jejímu prosazení bude nutný jednomyslný souhlas všech členských zemí EU. V současné době představují jakékoli změny ve výši DPH velice citlivou otázku v celé Unii. Mnoho zemí se totiž obává, že tento krok by je připravil o obrovské příjmy plynoucí právě z DPH.

Dalším problémem bude, jaké produkty by měly mít sníženou sazbu DPH. Někteří tvrdí, že neměnný seznam nebude fungovat, protože technologie se vyvíjejí velice rychle a co je dnes pokládáno za energeticky úsporné, zítra nebude.

Stanoviska:

„Myslím si, že lidé jsou přesvědčeni o tom, že se musíme [tuto otázku] zkoumat velmi opatrně,“ řekl britský premiér Gordon Brown. Uvedl také, že prohlášení představitelů členských států EU je známkou „velkého pokroku“ v této záležitosti. „DPH je výhradně evropskou daní. Evropa má nyní energetickou politiku na snížení emisí oxidu uhličitého [...]. Jestli to budou žárovky, lednice či domácí spotřebiče obecně, nebo to budou izolační materiály, které šetří domácnostem energii, je to jedno – pokud můžeme snížit sazby DPH, domnívám se, že to bude pro Evropu dobrá věc,“ prohlásil Brown. A dodal: „Doufám, že během následujících několika měsíců se do debaty, kterou zahájily Francie a Velká Británie, zapojí i další členské země.“

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy řekl, že byl „velmi spokojen“, že ekologická sazba DPH byla včleněna do závěrů summitu. Připustil ale, že debata byla od toho daleko a že několik zemí bylo proti.

„Neučinili jsme žádné rozhodnutí – ještě ne – ale Rada žádá Komisi, aby to reflektovala a vypracovala návrh o této otázce. Víte, že [diskuse] o snížené sazbě DPH představuje obrovský boj, takže ještě tam nejsme. Vidím ale větší míru komunikace v Radě. Když si vzpomenete na strnulost debaty o DPH, toto je výsledek.“

Zatímco ekologické neziskové organizace jsou obecně pro zavedení nižších sazeb DPH na podporu koupě energeticky úsporných výrobků, průmysl je v této otázce rozdělen.

Další kroky:

Evropská komise by měla v létě 2008 předložit nový legislativní návrh o harmonizaci sazeb DPH v Evropské unii.

Zdroj: http://www.euractiv.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů