Úterý, 16. dubna 2024

TAC Stark: ekologický off-road z Brazílie

TAC Stark: ekologický off-road z Brazílie

Společnost TAC představila model Stark již v roce 2006 v podobě prototypu a nyní přijíždí sériové provedení, které může spalovat i etanol.

TAC Stark má trubkový prostorový rám a plastové povrchové panely karoserie. Tato konstrukce má zásluhu na hmotnosti pouhých 1300 kg. Brazilský terénní automobil je dlouhý 4,08 m, široký 1,91 m a vysoký 1,83 m. Podvozek je vybaven nezávislým zavěšením všech čtyř kol a rozvor náprav je 2,54 m.

Pod kapotou pracuje zážehová čtyřválcová osmnáctistovka značky Volkswagen, poskytující výkon 76 kW (103 k) při spalování benzinu a 78 kW (106 k) při použití etanolu. O přenos síly motoru ke všem čtyřem kolům se stará manuální pětistupňová převodovka Eaton FSO-2405D, kterou doplňuje redukční převodovka BorgWarner.

Prodej modelu Stark má být zahájen v roce 2009 prostřednictvím prvních pěti dealerů automobilky v Brazílii. Cena na domácím trhu je stanovena na 41.300 amerických dolarů (zhruba 665.000,- Kč). Export by mohl být zahájen v roce 2012, když se výroba dostane 1200 vozů ročně.


autor: Ondřej Pavlůsek
http://news.auto.cz
TAC Stark
 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů