Čtvrtek, 28. března 2024

Praha i letos podpoří ekologické vytápění, má na to pět milionů

Praha i letos podpoří ekologické vytápění, má na to pět milionů

Pražský magistrát i letos podpoří ekologičtější vytápění. Na příspěvky pro Pražany, kteří dají přednost šetrnějšímu způsobu topení, má město pět milionů korun. Loni měli obyvatelé nejvíc zájem o plynové vytápění a tepelná čerpadla, řekl na dnešním setkání s novináři radní Petr Štěpánek (Strana zelených).

"Jde o to dostat domácnosti na ekologičtější vytápění, je jedno, z čeho na co přecházejí," uvedl Štěpánek. Pražané tak mohou přejít z neekologického topného systému na plyn, elektřinu, centrální vytápění, dřevo nebo vytápění pomocí tepelného čerpadla. Magistrát přispívá také na nahrazení lokálních topidel centrálními, nebo ohřev vody solárními kolektory a další šetrné způsoby topení.

V roce 2007 zvolilo zemní plyn 77 domácností, tepelná čerpadla 33 lidí, dalších 14 pak solární ohřev a devět elektřinu. Po jednom zájemci magistrát eviduje u změny na LPG a biomasu. I přesto má podle Štěpánka spalování tuhých paliv v domácnostech nezanedbatelný podíl na celkové produkci znečišťujících látek, hlavně prachu a oxidů dusíku.

Letošní rozdělování peněz má oproti minulému roku jedinou změnu, u přeměny topných systému z neekologických zdrojů na topný plyn, elektřinu nebo centrální vytápění mohou lidé žádat až o 70 procent vynaložené částky. Dříve to bylo o 20 procent méně, stejně jako u dalších výměn. Magistrát ovšem žadatelům neposkytne více než 30.000 korun. U dalších typů může být dotace vyšší, například na solární kolektory a fotovoltaické články město věnuje až 80.000 korun.

Město spustilo program dotací v roce 1994, kdy vyplatilo přes 100 milionů korun. Částka rok od roku klesá, většina lidí využila dotací hned na začátku. Minulý rok lidé využili celou nabízenou částku.

Zdroj:CZ BIOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů