Pátek, 19. dubna 2024

Pilotní projekt sběru bioodpadu

Pilotní projekt sběru bioodpadu

Od 1. dubna zahájí město Česká Lípa zkušební sběr zahradního bioodpadu. Jako nejvhodnější lokalita tohoto pilotní projektu byla zvolena městská část Svárov.

Realizace projektu potrvá až do letošního listopadu a v první řadě by měl přispět k získání důležitých informací z pohledu kvantity  i kvality vyprodukovaného bioodpadu ve sledovaném území.

„Počátkem letošního roku byla v Městských novinách uveřejněna anketa, kde jsme vyzvali občany, aby nám prostřednictvím anketních lístků odpověděli, jestli mají zájem svůj zahradní bioodpad třídit,“ říká starostka města Česká Lípa Hana Moudrá. Z došlých anketních lístků  i telefonátů vyplynulo, že vhodnou lokalitou, kde bude tento pilotní projekt realizován, je městská část Svárov, jehož  obyvatelé o projekt projevili největší zájem. Jak zdůrazňuje odpadový hospodář města Lukáš Janků, zahradním bioodpadem je míněna tráva, plevel, seno, sláma, listí, menší větve a zbytky ovoce, pilin či uschlé květiny. „V žádném případě to nejsou ani kuchyňské zbytky potravin, ale ani  exkrementy domácích zvířat.  V bioodpadu by se rovněž neměl objevit papír, sklo, či plasty, neboť se počítá s jeho následnou recyklací na českolipské čističce odpadních vod.“ Svoz vytříděného zahradního bioodpadu, který budou občané ukládat do speciálních 120 litrových nádob, bude prováděn jednou týdně. K dispozici je celkem 250 speciálních hnědých popelnic, které budou občanům do konce listopadu zapůjčeny zdarma.

„Jsme jedno z mála měst nejenom v rámci Libereckého kraje, ale zřejmě také  v rámci ČR, které se rozhodlo podobný projekt zaměřený na separaci a následnou recyklací bioodpadu   zrealizovat,“ podotýká starostka Hana Moudrá.  Jak úspěšný tento projekt bude, záleží podle starostky především na těch, kteří se do něj zapojili. „V každém případě by nejenom nám, ale i dalším městům a obcím, měl pomoci odpovědět na řadu nezbytných dotazů, které s likvidací zahradního odpadu bezprostředně souvisejí.“ V první řadě je to otázka množství vyprodukovaného odpadu, a to hned z několika statistických pohledů. Například kolik takového odpadu vyprodukuje jeden rodinný dům za týden, za měsíc, za celou vegetační sezonu nebo kolik se ho za sledované období vyprodukuje z jedné lokality. „Pilotní projekt bude po ukončení následně vyhodnocen také v tom smyslu, zda v lokalitách, kde byl svoz bioodpadu prováděn, kleslo množství běžného komunálního odpadu,“ shrnula na závěr starostka Hana Moudrá.

Celkové náklady na pilotní projekt sběru bioodpadu činí 575.000,- Kč, z této finanční částky je dotace ze strany Libereckého kraje částka 345.000,- Kč, 230.000,-  Kč jsou náklady města a svozové firmy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů