Pátek, 29. března 2024

Liberecká univerzita otevře nový studijní obor - nanomateriály

Liberecká univerzita otevře nový studijní obor - nanomateriály
Technická univerzita v Liberci připravuje nový studijní program Nanotechnologie se studijním oborem Nanomateriály. Nový bakalářský a magisterský program je mezioborový, na jeho vzniku se podíleli odborníci ze čtyř fakult. Škola čeká na akreditaci, pokud se jí podaří v předdpokládaném termínu získat, zahájí výuku od nového akademického roku. "Oblasti nanotechnologií a nanomateriálů představují mezioborovou záležitost. Nejde jen o vědu, ale i o její aplikace do praxe a o výchovu nových odborníků. Zvláště příprava technicky zdatných odborníků je důležitá, proto jsme požádali o akreditaci nového studijního programu Nanotechnologie s bakalářským a magisterským oborem Nanomateriály," řekl rektor TUL Vojtěch Konopa.

Škola chce v novém oboru nabídnout své výsledky výzkumu a vývoje nanomateriálů. Výuku budou zajišťovat odborníci z fakulty strojní, textilní, pedagogické a mechatroniky a mezioborových inženýrských studií. Do bakalářského studia by mohlo nastoupit až 50 uchazečů. Studium nanomateriálů dosud žádná vysoká škola v ČR nenabízí. "Není to masový program, jde o multidisciplinární studium. Studenti budou pracovat na drahé přístrojové technice, část výuky se uskuteční ve Fyzikálním ústavu Akademie věd," uvedl Josef Šedlbauer z pedagogické fakulty. Liberecká univerzita je spojována s nanomateriály a nanotechnologiemi od roku 2003, kdy tým profesora Oldřicha Jirsáka představil postup pro průmyslovou výrobu nanovláken, a ve spolupráci s libereckou firmou Elmarco pak v listopadu 2004 i prototyp stroje na jejich výrobu. Současný výzkum se zaměřuje na využití nanovlákem v průmyslu a medicíně. Nanovlákna jsou zhruba tisíckrát tenčí než lidský vlas a odborníci je považují za materiál třetího tisíciletí. Očekávají od nich, že přinesou revoluci v medicíně, automobilovém průmyslu, kosmetice, energetice, ekologii.

Také v současnosti TUL produkuje zajímavé výzkumné aktivity. Na katedře netkaných textilií vyvíjí speciální materiály (scaffoldy), jako "lešení" pro pěstování tkáňové kultury buněk lidské chrupavky. Na fakultě strojní, v oblasti materiálového inženýrství, se zase zaměřují na nanokompozity a modifikace povrchu, zejména na výzkum tenkých vrstev a jejich aplikací. Uplatnění by měly najít např. u konstrukce kostních a kloubních náhrad a kostních implantátů. Fakulta mechatroniky zkoumá nanočástice železa a jejich využití v oxidačně redukčních reakcích při sanačních procesech.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů