Úterý, 16. dubna 2024

Jak Klaus poučoval v Americe

Jak Klaus poučoval v Americe
Václav Klaus je pověstný, že ostatní rád poučuje prakticky kdykoli a o čemkoli. Naposled se této "cti" dostalo komentátorům jednoho z nejprestižnějších světových deníků The Wall Street Journal. Redakce si Klause pozvala minulý týden při jeho návštěvě konference o změnách klimatu v New Yorku.

Ve včerejším komentovaném rozhovoru s českým prezidentem s titulkem "Odporovač z Prahy" ("The Contrarian of Prague") Klaus komentátory poučoval - a také zarazil - při vysvětlování svých pohledů na Kosovo, Ameriku a na globální oteplování. Vůbec nejvíc ale americké novináře překvapily jeho názory na Rusko.

"Pan Klaus zanechal ve svých amerických hostitelích jednoznačnou představu o tom, proč tak rozčiluje svoje oponenty. Není pochyb, že si užívá roli samozvaného antagonisty," zhodnotili jeho slova ve Wall Street Journal.

Podle prezidenta je "Rusko nyní svobodnější než kdykoliv ve své dva tisíce let staré historii".

Klaus se zastal Vladimira Putina. "Říct diktatura nebo mluvit o Putinovi jako o KGBákovi, za to já bych se styděl," uvedl prezident.

"To je možná dobré pro bulvární novináře, ale skutečnost je mnohem komplikovanější. Putin je komplikovanější a členitější osobnost než jenom KGBák. Jsem si jistý, že to víte," řekl Klaus.

Podle českého prezidenta jsou obavy Západu z Ruska neopodstatněné. Když komentátoři namítli, že Rusové vyvážejí zbraně do Íránu a Sýrie, a že dělají obstrukce v při jednání Rady bezpečnosti OSN o Íránu, což je proti americkým zájmům, Klaus se rozzlobil. "Nevykládejte si všechny snahy být znovu považován za normální zemi jako agresivní postoj vůči Spojeným státům. Obávám se, že je to mantra v amerických novinách, ale moc vás prosím, dobře si to rozmyslete, protože to je tragický omyl," nabádal Klaus.

Žádné riziko český prezident nevidí ani v možnosti utažení kohoutků plynovodů, jako to Rusové nedávno udělali v reakci na nezaplacené faktury za odběr plynu.

Když mu to redaktoři připomněli, se zlou se potázali.

"To je podle mě jen laciná, opravdu laciná novinařina. Já žiji v zemi, kde jsme byli úplně závislí na ruském plynu a ropě. Za celý můj život, a to mně v červnu bude 67, se nestalo ani na minutu, že by nám zastavili dodávky ropy a plynu. Prosím, tak to nepřehánějte. To je tak laciná novinařina, nedělejte to," řekl komentátorům deníku Wall Street Journal prezident Klaus.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů