Čtvrtek, 28. března 2024

Mezinárodní den boje proti hluku - máme co slavit?

Mezinárodní den boje proti hluku - máme co slavit?
Akční plány snižování hlukové zátěže navazují na strategické hlukové mapy. 1) Prioritně mají obsahovat nástroje na řešení situace v oblastech, kde hlukové mapy zjistily překročení mezních hodnot hluku. Akční plány pořizuje Ministerstvo dopravy pro silnice a železnice a krajské úřady pro aglomerace. 2) Akční plány musí obsahovat konkrétní opatření ke snižování hlukové zátěže v určité lokalitě (např. ulice, čtvrť či celá obec) a konkrétní časový harmonogram. Do přípravy akčních plánů musí být zapojena veřejnost. Návrh akčního plánu musí být zpřístupněn veřejnosti na internetových stránkách úřadu. Veřejnost pak má lhůtu 45 dnů k podávání připomínek. Výsledný akční plán včetně vypořádání došlých připomínek musí být zveřejněn stejným způsobem.

Zpoždění při zpracování hlukových map, neexistující metodika pro pořízení akčních plánů, doba potřebná pro zapojení veřejnosti a celková nepřipravenost příslušných úřadů jsou hlavní předpoklady, že se termín stanovený Evropskou unií nepodaří splnit. Přitom hluková zátěž je v České republice alarmující. 3) Občané si tak mohou udělat obrázek o tom, jak úřady chrání jejich zdraví před hlukem.

Kontakt:

JUDr. Michal Bernard, mobil: 608 721 708
EPS, Záhřebská 50, 120 00 Praha 2
email: michal.bernard@eps.cz
URL: www.hluk.eps.cz, http://www.eps.cz


1) Vypracování strategických hlukových map a akčních plánů vyžaduje evropská směrnice č. 2002/49/ES, o hodnocení a řízení hluku ve vnějším prostředí. Hlukové mapy zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví z více než půlročním zpožděním. Jejich analýza je ke stažení zde:
http://www.hluk.eps.cz/index.php?page=aktuality&id=2076266

2) Pro Prahu bude akční plán zpracovávat Magistrát HLMP, pro Brno krajský úřad Jihomoravského kraje a pro Ostravu krajský úřad Moravskoslezského kraje.

3) Hlukové mapy prokázaly celodenní obtěžování hlukem u 242 152 lidí a rušení spánku hlukem u 281 306 lidí. Odhad celkového hlukového zatížení včetně míst nezahrnutých do hlukových map je zhruba půl milionů občanů ČR. Hlavním zdrojem hluku je jednoznačně identifikována silniční doprava Ta se na prokázaném obtěžování hlukem podílí z více než 95 %.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů