Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V současné době probíhá na Ministerstvu zemědělství veřejná soutěž na návrh a realizaci dlouhodobé komunikační strategie, jež má podpořit spotřebu sladkovodních ryb a výrobků z nich v ČR a zároveň zvýšit povědomí o rybářském sektoru a zlepšit jeho vnímání veřejností. Organizací soutěže byla pověřena společnost Gordion, s.r.o., kontaktní osobou je Ing. Jana Beránková ( 420 281 021 819). Další informace jsou k dispozici v informačním systému o veřejných zakázkách - www.isvzus.cz.

U příležitosti Světového dne vody se dnes začal v Pekingu zavádět „ Projekt správy vodních zdrojů a bezpečnosti pitné vody na čínském venkově. Tento projekt společně financují Čína a Úřad OSN pro rozvojový program.
Tento projekt údajně potrvá 4 roky a jeho celkové náklady činí asi 6 milionů 800 tisíc amerických dolarů. Podle tohoto projektu  se v čínských provincích Si-chuan , He-long-jiang , Liao-nin , jakož i v ujgurské autonomní oblasti Xin-jiang založí vzorová místa s cílem zlepšit stav a kvalitu pitné vody na čínském venkově, posílit schopnosti ochranit vodní zdroje a obnovit ekologické prostředí a podněcovat obnovy ekologického prostředí a rozvoj ekologického zemědělství.

Pobočka světové banky v Číně dnes oznámila, že tato světová finanční instituce poskytne Číně 384 milionů dolarů na ochranu důležitých kulturních a přírodních památek na hedvábné stezce, v západočínské provincií Gan Su.
Akce se týká hlavně 9 důležitých zón a kulturních i přírodních lokalit v provincií Gan Su, včetně starověké čínské zdi, lidských osídlení, jeskyní, klášterů a soch.

Čínský ministr vodního hospodářství Chen Lei dnes prohlásil, že Čína usiluje o zlepšení života lidí rozvojem vodního hospodářství.
Chen Lei prohlásil, že v příštích letech bude vyrešen problém vodního hospodářství, které zajímá obyvatele Číny. Do tří let skončí projekty úpravy více než 6200 nádrží, čímž se do roku 2015 vyřeší problém nedostatku pitné vody na čínském venkově, založí se mechanismus pro zajištění kvality života obyvatel.
Náměstek šéfa čínského ministerstva vodního hospodářství Hu Siyi dnes v Pekingu prohlásil, že v Čína už v podstatě končí historie nedostatku pitné vody na venkově, zajištění bezpečnosti pitné vody ve městech vstoupilo do nové etapy.
Na konzultačním zasedání u příležitosti Světového dne vody a Čínského týdne vody Hu informoval, že v uplynulých 5 letech ústřední čínská vláda a místní vlády investovaly více než 37 miliard čínských juanů do projektů, které vyřešily potíže s pitnou vodou pro 97 miliónů venkovských obyvatel. Do roku 2010 vláda vyřeší otázku pitné vody pro dalších 160 miliónů čínských venkovanů.

Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje získala k 20. březnu kladné územní rozhodnutí k projektu výstavby malé vodní elektrárny Mělník. Dílo nyní prochází stavebním a vodoprávním řízením. Stavba by měla být zahájena na přelomu III. a IV. čtvrtletí, start provozu je plánován na konec roku 2009 či začátek 2010. Projekt je zajímavý zejména tím, že bude k výrobě využívat proud chladící vody z blízké uhelné elektrárny. „Elektrárna bude mít instalovaný výkon okolo 500 kW a roční výrobu okolo 3,5 milionu kWh. Stát bude na pozemku uhelné elektrárny vedle výtokového objektu chladící vody,“ řekl Josef Sedlák, generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje. Společnost zvažovala i variantu s potrubním přivaděčem na břehu Labe, konečná varianta však vykazovala lepší ekonomické parametry.

Mycí stroje jsou Winterhalter nově vybaveny technologií "intelligent resource technology" (IRT). Ta umožňuje významně snížit provozní náklady a nadále stroj provozovat se sníženou spotřebou, čímž prospívá nejen životnímu prostředí. Myčky GS 502 Energy pomocí výměníku odpadních par přemění nevyužívanou odpadní páru ve energii. Myčka totiž předem odsaje vlhkou teplou vodní páru z vnitřního prostoru a její energii použije pro ohřátí přitékající studené vody. Kromě toho jsou mycí stroje vybaveny ještě tepelným výměníkem odpadní vody a dodatečně využívají energii z odpadní vody. Nová generace úsporných mycích strojů Winterhalter GS 502 Energy získala významné ocenění - Zlatá Salima 2008

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů