Středa, 24. dubna 2024

Vojáci ignorují černou skládku

Vojáci ignorují černou skládku

Pustiměř - Obec Pustiměř se léta marně snaží získat nepoužívaný vojenský pozemek u vyškovského letiště, aby z něho mohla odklidit rozsáhlou černou skládku.

Rozbité televizory, konzervy, plastové pytle, umělohmotné láhve, střepy, krabice. Zkrátka nejrůznější odpadky. Takový pohled se naskýtá všem, kdo cestují z Vyškova směrem na Pustiměř a Drysice.

„Za Pustiměří naproti vojenskému leteckému muzeu je už dlouho úplná hora nepořádku. Bude to někdo řešit?“ ptá se například Eva Valehrachová z Drysic.

Povinnost uklidit odpad spadá na vlastníka pozemku. Lokalita se nachází na rozhraní katastru Vyškova a Pustiměře.

„Pozemky u letiště po levé straně státní silnice směrem k Pustiměři patří naší obci. Ty napravo jsou Vyškova,“ vysvětlil pustiměřský starosta Miloš Nevřala. Přestože území patří katastrálně Pustiměři, vlastníkem je ministerstvo obrany. Spravuje je Vojenská ubytovací a stavební správa v Brně. Je to ještě dědictví z dob, kdy u letiště bývala kdysi letecká kasárna.


Protože místo patří k Pustiměři, považuje starosta skládku za velikou ostudu. Už několik let se snaží problém vyřešit. Zatím prý marně. Jednání s vojáky se podle něj neúměrně protahují.

Pozemek, který vojsku už k ničemu není, by Pustiměř ráda převzala a postarala se o něho. „Žádost o bezúplatný převod jsme na vojenskou správu předali už v roce 2004. Řekli nám, že půjde jen o formalitu a pozemek nám rádi předají,“ řekl Nevřala.

Jenže uplynuly tři roky a nic se nedělo. Starosta před několika dny znovu oslovil ředitele odboru pro nakládání s nepotřebným majetkem Vojenské ubytovací správy Josefa Lachmana.

„Dozvěděl jsem se, že smlouva je k podpisu přichystaná už déle než rok. Slíbil, že v dubnu by se to mohlo napravit. Ale upozornil mě, že může trvat třeba dalšího půl roku, než věc projde ještě ministerstvem financí,“ kroutí hlavou starosta Pustiměře.

S Josefem Lachmanem se redakci Vyškovského Deníku – Rovnosti opakovaně spojit nepodařilo, protože je v současné době na dovolené. Tiskový mluvčí ministerstva vnitra Jan Pejšek ale potvrdil, že návrh převodní smlouvy předloží armáda obci v nejbližších týdnech.

Ačkoli starosta podle svých slov s představiteli vojenské ubytovací a stavební správy hovořil o skládce před pár dny, vojáci o ní údajně nic nevědí. „Několikrát se zde skládka objevila a odstranili jsme ji. Aktuálně však o její existenci nemáme informace. Pozemek je nevyužívaný. Není trvale monitorován,“ řekl Pejšek.

Pokud se převod ve prospěch Pustiměře uskuteční, postará se obec o vytvoření biokoridoru, který by zakrýval průmyslovou zónu.

Nejprve vyčistí nepořádek. Ze zhruba pětihektarového pozemku sesbírají hned několik kontejnerů odpadu.

„Budeme potřebovat nejméně dvacet tisíc korun. Pak také necháme vysekat křoviny a protřídíme shnilé stromy. Musíme zabezpečit, aby sem nemohla jezdit nákladní auta a zbavovat se většího množství odpadu,“ dělá si plány pustiměřský starosta Miloš Nevřala.

Podle něho jedinou možností, jak nenechat skládku znovu rozrůst, je průběžně odpadky odklízet.

Křovinaté okolí silnice do Drysic lidi, kteří se nelegálně zbavují odpadků, přímo přitahuje. Vyškovští silničáři řešili v poslední době hned několik velkých ohnisek černých skládek.

„U Drysic na staré cestě na Prostějov u mostu je velká stoková jímka. Zřejmě některý hostinský tam nechal vyvážet zbytky zvěřiny. Našli jsme tam i uhynulé sele. Měli jsme potíže přiblížit se ke skládce, natož ji odklidit,“ vzpomněl si Jan Olejníček z vyškovské oblasti jihomoravské krajské správy a údržby silnic.

Ani závora neodradila lidi k vysypávání odpadu nedaleko Drysic. Nepořádek je také na málo frekventované cestě od Pustiměře na Ivanovice na Hané v zatáčce.

Vyškovský deník 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů