Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Nová značka by měla být obdobou rakouské značky Ja! Natürlich, kterou Billa zavedla před 15 lety. Nyní ale chce využít zvýšeného zájmu i povědomí o biopotravinách a nabídnout vlastní produkty z oblasti českého ekologického zemědělství. Zařadila by se tak vedle řetězců Tesco, Spar nebo Plus, které již v současnosti vlastní značky bioproduktů nabízejí. Kampaň na podporu vlastní české bioznačky chystá Billa podle své produktové manažerky Denisy Hojsíkové na příští jaro. V současné době jedná s možnými dodavateli, a to nejen s výrobci potravin, ale oslovuje i přímo chovatele.

Když už máme v atmosféře zvýšenou koncentraci CO2, mohli bychom ji využívat ke svému prospěchu. Logicky se zdá, že za těchto okolností by měla účinněji/rychleji probíhat fotosyntéza a výsledkem by mohly být vyšší výnosy. Narážíme ale na celou řadu překážek...
Na portále Science World.cz se dozvídáme o výhodách rostlin odolných k ozónu.
Tým z univerzity v San Diegu a několika evropských výzkumných institucí se proto zaměřil na gen, který řídí průnik ozonu do pletiv listů rostlin.
Příslušný gen SLAC1 kóduje membránový protein vytvářející kanál, kterým plyny proudí dovnitř listu i ven. Ideální by bylo získat rostliny, které by jednotlivé plyny přijímaly a vydávaly nějak selektivně: chránily se před ozónem, absorbovaly maximálně oxid uhličitý a pokud možno se nezbavovaly vody.

Výzkumníci vyvinuli materiál, který by mohl zachytit až sedmkrát více oxidu uhličitého z průmyslových zdrojů, jako jsou například komíny tepelných elektráren.
Portál DigiWeb.cz informuje o novince z výzkumných laboratoří, která zachytí více oxidu uhličitého.
Jones a jeho kolegové popisují vývoj nového pevného adsorbentu na bázi křemíku (HAS), který se těmto problémům vyhne. Při simulovaných emisích z komínů průmyslových zařízení zachytil nový materiál ve srovnání s tradičními pevnými adsorbenty až sedmkrát více oxidu uhličitého, a to i ve srovnání s dostupnými špičkovými adsorbenty.
Materiál má také větší stabilitu při teplotních extrémech, takže může být oproti současným adsorbentům vícekrát recyklován.

V neděli zahájili policisté zkrácené přípravné řízení se 48letým mužem ze Sokolovska, který přestože byl v červenci 2005 podmíněně propuštěn z výkonu trestu pro majetkovou trestnou činnost, znovu kradl.
Na velikonoční neděli brzy ráno vnikl po překonání plotu do areálu jedné firmy v Chodově a odcizil 25 kg kovového odpadu. Firmě tak způsobil škodu, která byla předběžně vyčíslena na pouhých 125 korun. Tato zanedbatelná částka stačila na to, aby zloděj z rukou policistů převzal protokol o sdělení podezření pro trestný čin krádeže. O dalším osudu provinilce v brzké době rozhodne příslušný soudce, který ho může poslat za mříže až na dva roky.
Od počátku tohoto roku se v Plzeňském a Karlovarském kraji jedná již o 131 případ krádeže kovů. Zloději způsobili svou trestnou činností škodu ve výši přes osm a půl miliónu korun. Nejvíce se kovy kradou v Plzni, na Karlovarsku, Sokolovsku a Chebsku.

Izraelská architektonická společnost Yacov Rechter Amnon Rechter Architects Ltd. navrhne k životnímu prostřední ohleduplné město v Kazachstánu. Zadání počítá s 50.000 obyvateli na ploše 1,2 metrů čtverečních zastavěného prostoru. Výstavbu by měli společně provést izraelští a britští developeři a kazachstánská vláda.
Město bude navrženo podle zásad ohleduplných k životnímu prostředí, včetně využití odsolování (desalinace), přirozeného světla a stínu, větru, sluneční energie k výrobě elektřiny, zelených střech a vegetace ke snížení potřeby energie.
Plán počítá se zelenými prostory a zemědělskou půdou v rámci městských částí. Obytné bloky budou nižší než kancelářské mrakodrapy.
Architektonická společnost navrhne také veřejné budovy, obklopující velký městský. Do každé části města bude přístup stezkami pro pěší a cyklisty.

Island na rozcestí: příroda nebo rozvoj?
Mimo Reykjavík žije jen 100 000 lidí ve vískách, které vymírají s úpadkem rybářství. To znamená, že víceméně všichni z 310 000 obyvatel Islandu žijí v jediném velkoměstě. Není divu, že se každý s každým zná, a že si tak trochu vidí do talíře.
Nyní ale Islanďany rozděluje těžká volba - mají více využívat hojnost čisté energie z jejich země, nebo zachovat krajinu nedotčenou?
Mladí lidé se stěhují za prací do hliníkáren, které se mohutně staví nebo plánují stavět. Zastánci hliníkáren tvrdí, že je to vývoj nutný pro oživení venkovských oblastí. Ochránci životního prostředí naopak chtějí nové rezervace na podporu turistiky, která je nejrychleji rostoucím odvětvím na Islandu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů