Úterý, 16. dubna 2024

Královéhradecký kraj odměnil nejlepší obce v třídění odpadů

Královéhradecký kraj odměnil nejlepší obce v třídění odpadů

Krajský úřad Královéhradeckého kraje ve spolupráci se společností EKO-KOM, a.s. vyhodnotil druhý ročník soutěže o čistou obec. Soutěž je vyhlášena v rámci projektu na podporu třídění a recyklace odpadů, jehož cílem je motivovat obce ke zvýšení účinnosti třídění, sběru nebezpečných odpadů a zpětného odběru vyřazených elektrospotřebičů. Projekt má název "Čistá obec, čisté město, čistý kraj". Do soutěže bylo zapojeno 365 obcí a měst Královéhradeckého kraje. Stejně jako v loňském ročníku prvenství v kategorii nad 5 000 tisíc obyvatel získalo město Jaroměř. Vítězství v kategorii do 5 000 obyvatel získalo město Solnice. Vítězství v kategorii obcí do 500 obyvatel získala obec Olešnice. 

Města a obce Královéhradeckého kraje, které jsou zapojeny do systému EKO-KOM byly rozděleny do tří kategorií podle počtu obyvatel. Soutěžilo se ve skupinách obcí do pěti set obyvatel, od pěti set do pěti tisíc obyvatel a poslední kategorii tvořila města s více než pěti tisíci obyvateli. Soutěž byla vyhlášena na období roku 2007. "Kritérii hodnocení byly celková výtěžnost sběru papíru, plastů, skla, nápojového kartonu, nebezpečných odpadů a elektroodpadu v přepočtu na jednoho obyvatele města či obce," řekl vedoucí oddělení technické ochrany životního prostředí ing. Petr Uhlíř. Konečné pořadí bylo stanoveno součtem dílčích pořadí města/obce v jednotlivých komoditách.
Do soutěže o "Čistou obec" bylo zapojeno 365 obcí a měst Královéhradeckého kraje. "Jsem rád, že většina obcí v kraji se aktivně a odpovědně věnuje třídění odpadů, realizuje osvětové a vzdělávací akce pro své občany čímž jim umožňuje chránit přírodu pro další generace. Také mě těší rozšíření soutěže oproti loňskému prvnímu ročníku o další kategorie, kterými jsou ceny elektrosystémů. Můžeme odměnit další obce, které vynikají ve sběru dalších druhů odpadů, " řekl hejtman Královéhradeckého kraje ing. Pavel Bradík.
Do soutěže o "Čistou obec" se v roce 2007 zapojily také kolektivní systémy - ASEKOL, EKOLAMP a ELEKTROWIN, které se zabývají organizací zpětného odběru a recyklace vysloužilých elektrozařízení. "V roce 2005 se třídění odpadů rozšířilo o zpětný odběr použitých elektrozařízení. Jedná se o efektivní způsob zajištění sběru a recyklace těchto výrobků. Naším cílem je motivovat obce a občany ke zkvalitnění služby zpětného odběru. Proto jsme se rozhodly vyhodnotit nejlepší obce z pohledu sběru vyřazených elektrozařízení a ocenit je za provedenou práci," uvedl generální ředitel společnosti EKOLAMP ing. Petr Šulc.
Stejně jako v loňském ročníku prvenství v kategorii nad 5 000 tisíc obyvatel získalo město Jaroměř. "Těší mě, že naše město získává další ocenění za svou činnost v oblasti třídění odpadů. Vítězství v soutěži o "čistou obec" chápu jako ocenění snahy občanů našeho města. Městský úřad se snaží zlepšovat podmínky pro třídění odpadů. Nakupujeme nové kontejnery, organizujeme sběry nebezpečných a velkoobjemových odpadů, realizujeme vzdělávací a osvětový program, ale těmi kdo odpady skutečně třídí, jsou naši občané," uvedl místostarosta města Jaroměř František Vrabec.
Vítězství v kategorii do 5 000 obyvatel získalo město Solnice. "Pro občany Solnice i pro mě samotného je získání titulu "Čistá obec" velkou odměnou za naši společnou práci. Třídění odpadů se naše město věnuje již od konce devadesátých let. Navázali jsme skvělou spolupráci s místní svozovou firmou, díky které se podařilo vybudovat opravdu hustou síť sběrných nádob. Občané se postupem času naučili, že třídění odpadů je nejenom prospěšné, ale také to, že šetří jejich kapsu. Přesto, že jsme vyhlášeni jako čistá obec, plánujeme ve městě zlepšovat ještě řadu věcí v oblasti třídění odpadů," sdělil nám tajemník města Pavel Faltus.
Vítězství v kategorii obcí do 500 obyvatel získala obec Olešnice. "Jsme velice rádi, že Olešnice získala titul "Čistá obec". Malé obce často stojí ve stínu měst a větších sídel. Přitom práce na úřadě a s lidmi v obci je stejná a mnohdy náročnější než v podmínkách městského úřadu. V Olešnici se třídění odpadu věnujeme již od roku 2000. Toto ocenění je tedy výsledkem dlouholeté a vytrvalé práce nás a našich občanů," řekl starosta obce Jiří Moravec.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů