Pátek, 29. března 2024

Rada Zelené energie dnes rozdělila téměř 6 milionů korun na ekologické projekty

Rada Zelené energie dnes rozdělila téměř 6 milionů korun na ekologické projekty

Na dnešním zasedání Rady Zelené energie bylo mezi 15 vítězných projektů rozděleno na rozvoj obnovitelných zdrojů 5,7 miliónů korun. Oproti loňskému roku rozdělovala Rada Zelené energie mezi vítězné projekty finanční částku o 1, 4 miliónu vyšší. Umožnil jí to především růst počtu zákazníků, kteří se hlásí ke značce Zelená energie a příspěvek „zeleného“ desetníku od Skupiny ČEZ za každou odebranou MWh Zelené energie.

„Těší nás zájem, kvalita i rostoucí počet přihlášených projektů. Letos jsme hodnotili a vybírali mezi 108 projekty,“ uvedl předseda Rady Zelené energie, profesor Josef Tlustý, vedoucí katedry energetiky FEL ČVUT. „Opět jsme dávali přednost projektům, které budou dokončeny a začnou fungovat ještě letos. Všechny vybrané projekty zároveň mají potenciál stát se efektivním příspěvkem k rozvoji obnovitelných zdrojů v České republice,“ dodal.

Jako v předchozích letech mohly i v loňském roce podávat žádost o příspěvek vědecké instituce, školy, neziskové organizace, občanská sdružení, obecně prospěšné společnosti, ústavy sociální péče, domovy důchodců, nadace, obce nebo kraje. Beze změn zůstala i pravidla výběru. Oceněné projekty vybírala Rada Zelené energie složená z vědců, ekologů a odborníků na obnovitelné zdroje. Absolutně největší částku získal projekt občanského sdružení TŘI z Čerčan u Prahy na výstavbu solárního ohřevu teplé užitkové vody v Hospicu Dobrého pastýře, který získal částku 800 000 korun.

„Zájem o Zelenou energii rok od roku vzrůstá, od roku 2005 se počet jejích odběratelů téměř ztrojnásobil. V porovnání let 2006 a 2007 došlo k největšímu zvýšení počtu odběratelů podporujících značku Zelené energie mezi velkoodběrateli, jejichž počet se zvýšil o více než 100 procent,“ uvedl Milan Mika ze společnosti ČEZ Prodej.

Od 1. 1. 2008 se produkt Zelená energie stal značkou, která symbolizuje odpovědnost ke stavu životního prostředí a k využívání obnovitelných zdrojů. Zákazníci hlásící se k této značce za odběr Zelené energie připlácí k běžné ceně elektřiny symbolický příplatek 10 haléřů za kilowatthodinu, další desetník přidává ke každé odebrané kilowatthodině nově i Skupina ČEZ. Kromě toho Skupina ČEZ za každého nového odběratele Zelené energie vysazuje strom v Lese Zelené energie. V loňském roce bylo zasazeno 650 stromků. Se stromky vysazenými v roce 2006 symbolizuje tento les již více než 1600 současných odběratelů Zelené energie. V 50 případech jde o velké firmy.

Podrobnější informace jsou k dispozici na internetové adrese: www.zelenaenergie.cz

Ivana Vejvodová

tisková mluvčí ČEZ, a. s.

 

Projekty roku 2007

Za rok 2007 přišlo celkem 108 žádostí o finanční podporu z Fondu Zelené energie. Největší počet (50) spadal do kategorie osvěty a vzdělávání. Oblast výstavby nových zdrojů využívajících obnovitelnou energii byla zastoupena 22 projekty (kromě toho se 16 projektů týkalo výstavby i osvěty). Výzkum reprezentovalo 18 projektů (a další 2 projekty výzkumu a osvěty).

Z Fondu Zelené energie budou i v tomto roce financovány neziskové a všeobecně prospěšné projekty v oblasti výzkumu, vzdělávání a užití energie z obnovitelných zdrojů. Většina z 15 letos vybraných projektů spadá do kategorie osvěty a vzdělávání – osm projektů tohoto zaměření získalo podporu v celkové hodnotě přesahující 2 miliony korun. S přibližně stejnou částku se podělí i pět projektů kategorie výzkumu. Kategorie výstavby zařízení souvisejících s využíváním obnovitelných zdrojů je letos zastoupena dvěma projekty oceněnými grantem v hodnotě celkem asi 1,5 milionu korun.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů