Čtvrtek, 28. března 2024

Solární byznys

V Hrádku na Znojemsku bude v dubnu uvedena do provozu zatím největší sluneční elektrárna v ČR.
Solární byznys
Společnost Energy 21, zaměřující se na výrobu energie z obnovitelných zdrojů, bude během dubna stát za dalším zápisem do knihy českých rekordů. Uvede totiž do provozu v obci Hrádek na Znojemsku elektrárnu na sluneční energii o instalovaném výkonu 1,2 megawattu. To je prozatím největší výkon v tuzemsku, postačující na krytí roční spotřeby energie asi sedmi stovek rodin.
"Říci přesné datum je obtížné. Čekáme na stanovení data revize a kolaudace, což jsou poměrně složité věci, jež musejí předcházet napojení na rozvodnou síť," řekl Ekonomu ředitel pro akvizice Tomáš Buzrla. A dodal, že také váhá s označením "největší v ČR", protože elektrárny u nás vznikají tak rychle, že tato nálepka nemusí být již zítra pravdivá. Nicméně však lze říci, že jde o jednu z největších solárních elektráren ve střední Evropě.

Ani chlad, ani mráz nevadí
Elektrárna Hrádek se ale dlouho vavříny prvenství pyšnit nebude. Solární park v Dívčicích nedaleko Českých Budějovic, jenž je další aktivitou firmy Energy 21, má mít podle plánu třikrát tak velký výkon. Energii by měl začít dodávat do konce srpna.
Vlastníkem výrobce sluneční energie je česká finanční skupina Natland, vedená Britem Gary Mazzonim, někdejším manažerem největšího prodejce ojetých vozů v Česku AAA Auto. Mladá firma začala svou pozici na trhu budovat teprve loni v listopadu, kdy uvedla do provozu první elektrárnu v Jaroslavicích. "Do konce letošního roku postavíme na jižní Moravě, v jižních Čechách a na Vysočině dalších dvanáct solárních zařízení," říká Tomáš Buzrla.

Nízké náklady
Kupodivu i relativně chladná českomoravská vrchovina je díky technologiím Energy 21 velmi dobře využitelná. "Naše sluneční panely mohou využívat také rozptýlené sluneční světlo, nikoliv pouze přímý svit, kterého je jen čtyřicet procent," zdůrazňuje Buzrla. Ve stadiu přípravy jsou také dvě elektrárny, které by měly stát na rekultivovaných skládkách a v bývalých štěrkovnách.
Do konce letošního roku chce firma investovat do solárních projektů 1,5 až 2 miliardy korun. Pro ilustraci - investiční náklady na výstavbu jednoho megawattu instalovaného výkonu představují 110 milionů korun. "Provozní náklady jsou zanedbatelné, jde pouze o pojištění a údržbu," dodává Tomáš Buzrla. Například elektrárna, která bude co nevidět spuštěna v Hrádku, bude zaměstnávat pouhé dva údržbáře.
K nákladům je ale třeba připočíst ještě náročné vyřizování stavebního povolení a dalších formalit. Podle zkušeností Energy 21 trvá vyřízení úředních záležitostí rok nebo až jeden a půl roku. Samotná stavba elektrárny je otázkou tří měsíců. Proto Energy 21 i další investoři začínají využívat například střechy obchodních center, bývalých zemědělských budov, kontaminované pozemky atd. "Tyto objekty už stojí, není třeba narážet na omezení stavebního zákona," tvrdí Aleš Korostenský, zakladatel a spolumajitel rodinné firmy Korowatt, která provozuje dvě elektrárny na Prachaticku (viz tabulku).

Garantovaný zisk
Administrativní kolečko ale žádného podnikatele jistě neodradí. Výstavba zařízení přeměňujících sluneční svit v elektrickou energii je v rámci programu rozvoje výroby energie z obnovitelných zdrojů jedinečně lukrativní záležitostí. Zásadní je zákonem zakotvený povinný odkup veškerého nabízeného množství elektřiny po celou dobu životnosti elektrárny (20 let) a také garantovaná výkupní cena, jež je každoročně valorizována.
Pro letošek mají distribuční společnosti povinnost vykupovat jednu kilowatthodinu za 12,65 koruny. Stejné množství energie z "klasických" zdrojů stojí zhruba 2 koruny. Proto solárních elektráren v Česku přibývá. Jejich celkový instalovaný výkon však zatím představuje jednotky megawattů. Například výkon elektrárny Chvaletice naopak dosahuje 800 megawattů.

AUTOR: Ivana Pečinková

Solární elektrárny v Česku
Lokalita Uvedení do provozu Instal. výkon (MWp) Investor
Dívčice (Budějovicko) do konce srpna 2008 3,5 Energy 21
Bušanovice I a II (Prachaticko) leden a únor 2007 1,363 Korowatt
Hrádek (u Znojma) duben 2008 1,2 Energy 21
Jaroslavice (u Znojma) leden 2008 0,9 Energy 21
Ostrožská Lhota (u Uher. Hradiště) červenec 2007 0,702 HiTech Solar
Vojkovice (u Brna) červen 2008 0,6 Energy 21
Dubňany (u Hodonína) 2007*) 0,572 Sluneta
Úštěk (Litoměřicko)**) srpen 2007 0,550 Habuš
Opatov (Svitavsko) 2006 0,060 HiTech Solar
Pozn.: *) Poddolovaný okraj obce, postupné uvádění do provozu, stav v březnu 2007. Progresivní technologie v podobě natáčecích panelů;
**) Elektrárna Habřina, chráněná krajinná oblast České středohoří.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů