Středa, 24. dubna 2024

Od Antarktidy se odlomila obrovská kra

Od Antarktidy se odlomila obrovská kra
Z pobřežního ledového šelfu na západě Antarktidy se odlomila obrovská kra dlouhá zhruba 41 kilometrů a široká 2,5 kilometru. Informovali o tom včera odborníci amerického Národního střediska dat o sněhu a ledu (NSIDC) v coloradském Boulderu.

Podle vědců tím začal nezvratný proces, během nějž se od Wilkinsova ledového šelfu brzy oddělí masa ledu o rozloze více než 400 čtverečních kilometrů, tedy téměř stejně velká jako Praha.

Wilkinsův ledový šelf se nachází ve vzdálenosti přibližně 1000 kilometrů od nejjižnější výspy Jižní Ameriky. Jde o obrovskou masu ledu, která leží na mořské hladině, ale je spojená s pevninským ledovcem. Celkem má tento ledový šelf rozlohu kolem 13 000 čtverečních kilometrů a pokud se od něj oddělí tak velká část, bude se šelf nejspíš dále rozpadat, domnívají se odborníci.

Rozpadání ledovce je podle odborníků způsobeno globálním oteplováním. V oblasti v posledních 50 letech stoupaly průměrné teploty o půl stupně Celsia v každém desetiletí, což je pravděpodobně nejrychlejší tempo oteplování na zeměkouli.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů