Úterý, 19. března 2024

Čeští vědci vyvinuli barvu snižující obsah škodlivin v ovzduší

Čeští vědci vyvinuli barvu snižující obsah škodlivin v ovzduší

Praha - Čeští vědci vyvinuli novou barvu Detoxy Color, která snižuje obsah škodlivin v ovzduší. Dnes to oznámilo tiskové oddělení Akademie věd. Nátěr působí na principu fotokatalytických reakcí. Barva totiž obsahuje speciální fotokatalytický oxid titaničitý, který organické nečistoty usazující se z ovzduší na nátěru rozkládá na vodu a kysličník uhličitý, řekl Václav Štengl, člen výzkumného týmu z Ústavu anorganické chemie Akademie věd.

Štenglovo společné úsilí s Vladimírem Havlínem z téhož ústavu a Petrem Ratajským a Antonínem Kočařem z firmy Rokospol trvalo téměř tři roky. Detoxy Color existuje podle Štengla ve dvou variantách: pro venkovní použití a pro nátěry interiérů. "Je to vlastně samočistící nátěr," uvedl chemik. Působnost účinné látky podle něj není časově omezená. Trvanlivost nátěru odhadl na devět až deset let. "Natřeli jsme tím před třemi lety barák a pořád je krásně bílý," uvedl.

Podle ředitelky Ústavu anorganické chemie Jany Bludské je nový samočistící nátěr vhodný i pro zdravotnická zařízení, kde je důležitá hygiena.

Vznik nové barvy má podle Štengla společné kořeny s vojenským výzkumem. Vědci při něm hledali látky, které by umožnily neutralizovat bojové plyny tak, aby proces dekontaminace nepoškodil složitou vojenskou elektroniku. Proces, který odstraňuje škodlivé látky, je podobný, dodal.

Aktivní fotokatalytická látka prošla v Ústavu anorganické chemie náročnými testy praktické účinnosti ve vysoce sofistikovaných experimentálních zařízeních - fotoreaktorech, a navíc byla ověřena i v praktických podmínkách.

I když je fotokatalytický efekt znám již léta, teprve nyní se ho podařilo využít nejen pro exteriérové nátěrové hmoty aktivované ultrafialovým zářením, ale také pro nátěrové hmoty interiérové, v nichž se fotokatalytická látka aktivuje viditelným světlem. Jedinou podmínkou funkčnosti barvy je přítomnost denního osvětlení, uvedla Bludská.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů