Sobota, 20. dubna 2024

Dnem mobilní etikety T-Mobile podporuje recyklaci

Dnem mobilní etikety T-Mobile podporuje recyklaci
  • Letošní Den mobilní etikety naváže na akci Recyklístek, jež pomohla ekologicky zlikvidovat více než 50 000 starých mobilů
  • Oslavy na pražském náměstí Republiky od 1. do 3. dubna budou vzdělávat i bavit
  • Informace, dílny, soutěž o "zlatý" mobil, "recyklované" módní přehlídky, živá hudební vystoupení, tvorba Maxima Velčovského

Praha 27. března 2008 - Již 1. dubna bude na pražském náměstí Republiky před budovou Celnice zahájena rozsáhlá akce pro širokou veřejnost, kterou T-Mobile tradičně připravil u příležitosti oslav Dne mobilní etikety. Stěžejním tématem letošního programu je recyklace mobilních telefonů, jejíž podpoře se T-Mobile dlouhodobě věnuje. Setkání vyvrcholí ve čtvrtek 3. dubna koncertem skupiny Laura a její tygři, módní přehlídkou a odhalením skulptury ze starých mobilů, vytvořené známým designérem Maximem Velčovským.

Akce, která je součástí úspěšného projektu jaXmobilem společnosti T-Mobile, se koná za podpory městské části Praha 1 a pod záštitou jejího starosty Ing. Petra Hejmy. Odborným garantem je nezisková společnost REMA Systém, zajišťující recyklaci elektrických a elektronických zařízení. Ve stanu Dne mobilní etikety bude na ploše 160 m2 připraveno mnoho zajímavých informací i zábavných atrakcí. Expozice včetně doprovodného programu bude po celou dobu konání přístupná zdarma.

"Zvýšení zájmu lidí o šetrný přístup k životnímu prostředí, vyjádřený mimo jiné zodpovědnějším nakládáním s vysloužilými telefony, patří mezi naše dlouhodobé cíle. Jsme rádi, že nedávná kampaň Recyklístek, v níž jsme za vrácené mobily nabídli slevové kupony, zafungovala, a že na ni Dnem mobilní etikety můžeme navázat," uvedla Martina Kemrová, senior manažerka firemní komunikace společnosti T-Mobile a dodala: "Nyní chceme vyzkoušet jiný přístup: zajímavou formou lidem přiblížit všechny informace o recyklaci."

Edukativní panely návštěvníkům Dne mobilní etikety přiblíží životní cyklus mobilních telefonů a seznámí je s jejich složením i mírou toxicity některých použitých materiálů. Přínosy recyklace starých přístrojů budou ukázány na konkrétních příkladech, ostře kontrastujících s ekologickou zátěží v případě jejich vyhození na skládku. Teoretickou část doprovodí praktické dílny, v nichž si zájemci budou moci na vlastní kůži vyzkoušet demontáž vysloužilých telefonů. Obojí se může stát vhodným doplňkem pro ekologickou výuku na základních a středních školách, jejichž učitelé i žáci jsou rovněž srdečně zváni.

Vzdělávací část Dne mobilní etikety bude zpestřena bohatým doprovodným programem. Návštěvníci se například mohou zapojit do soutěže o nalezení "zlatého" mobilu, vyzkoušet si výrobu módních doplňků ze součástí starých telefonů, shlédnout "recyklované" módní přehlídky skupiny návrhářek Kolouchův sen či si vyslechnout živá vystoupení nadějných skupin ze Stage.cz. Známý designér Maxim Velčovský bude na místě vytvářet skulpturu ze starých mobilů, která bude slavnostně odhalena v poslední den akce, po závěrečném koncertu skupiny Laura a její tygři.

"Vedení první městské části věnuje environmentálním otázkám značnou pozornost, a tak jsme samozřejmě uvítali možnost poskytnout Dni mobilní etikety naši záštitu," uvedl Petr Hejma, starosta Městské části Praha 1, a dodal: "Na této akci se mi velmi líbí, že dokáže účinně a nenásilně spojit poměrně vážnou otázku se zábavnou prezentací. Věřím, že toto je právě ta cesta, jež dokáže oslovit i ty, kteří se jinak problémy ochrany životního prostředí a recyklace odpadů příliš nezabývají."

Letošní vzdělávací akce navazuje na úspěšnou loňskou oslavu prvního Dne mobilní etikety, jež se uskutečnila rovněž na pražském náměstí Republiky. Návštěvníci zde mimo jiné mohli shlédnout výstavu jaXmobilem, jejímž prostřednictvím byli seznámeni s mobilním desaterem shrnujícím zásady ohleduplného zacházení s mobilními telefony. Jedním z bodů uvedeného desatera je také zodpovědný přístup k nakládání s vysloužilými přístroji.

Oslavy Dne mobilní etikety jsou součástí úspěšného projektu jaXmobilem, jemuž se T-Mobile věnuje soustavně od roku 2006, kdy spustil stránky www.jaxmobilem.cz. Neformální svátek Dne mobilní etikety byl stanoven na 3. dubna. Právě v tento den se totiž v roce 1973 v New Yorku uskutečnil první hovor z přenosného celulárního telefonu, přímého předchůdce dnešních mobilních přístrojů.

Program společenské odpovědnosti a podpora recyklace
Komplexní program společenské odpovědnosti mj. T-Mobile zahrnuje rovněž Fond T-Mobile, zaměřující se na podporu místních iniciativ v celé republice, zaměstnanecký dobrovolnický program a ekologické hospodaření ve firmě. T-Mobile jako první mobilní operátor na trhu v roce 2005 zahájil bezplatný zpětný odběr starých telefonů, jež předává k ekologické likvidaci.

Recyklaci mobilů společnost T-Mobile navíc nedávno podpořila kampaní, při níž od 7. listopadu 2007 do 31. ledna 2008 za každý vrácený přístroj poskytovala poukázku, tzv. Recyklístek, ve výši 200 Kč včetně DPH na nákup nového telefonu, Twist sady nebo příslušenství ve svých Značkových prodejnách. Akce byla mimořádně úspěšná: zákazníci v jejím průběhu odevzdali 50 554 vysloužilých mobilů, což je 70x více, než za celý rok 2006. Poskytnuté Recyklístky dosáhly hodnoty celkem 10 110 800 Kč.

"Již během prvních týdnů kampaně Češi vyvrátili naší skepsi ohledně reakce na ekologická témata," uvedla Martina Kemrová, senior manažerka firemní komunikace T-Mobile, a dodala: "Recyklístky jsme museli dvakrát dotisknout, abychom uspokojili všechny zájemce."

http://t-press.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů