Pátek, 29. března 2024

Lesy ČR převedou více pravomocí do krajů

Lesy ČR převedou více pravomocí do krajů
Řízení státního podniku Lesy České republiky by se mělo letos více přenést na úroveň krajů. Dosavadní krajské inspektoráty se změní na samostatné odštěpné závody s většími kompetencemi. Novinářům to včera řekl ministr zemědělství Petr Gandalovič. Jednou z prvních změn bude přejmenování inspektorátů na Krajská ředitelství LČR k 1. dubnu, řekl ČTK mluvčí podniku Radek Drahný.

"Decentralizace nebude znamenat nějaké rozdělení státního podniku na 14 malých krajských lesů, ale chceme, aby hejtman měl v osobě krajského ředitele plnohodnotného partnera. Ten by měl mít podstatně větší pravomoci v rozhodování o obchodu se dřevem i o investicích jak do lesa, tak do mimoprodukčních oblastí, do ekologických nebo turistických funkcí lesa," uvedl Gandalovič.

Decentralizace řízení LČR podle Drahného vychází ze zadání ministerstva a z koncepce, s níž generální ředitel LČR Jiří Novák vyhrál tendr na post v čele podniku. "Operativní rozhodování bude na krajích. Strategická a koncepční rozhodnutí zůstanou na štíhlém generálním ředitelství," řekl Drahný. Krajští ředitelé mj. dostanou větší pravomoci při operativním řízení těžby a zalesňování na daném území.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů