Úterý, 16. dubna 2024

Filipíny: Důl Rapu Rapu údajně znečišťuje moře

Následky těžby budou znamenat katastrofu pro rozmanitost mořských organismů
Filipíny: Důl Rapu Rapu údajně znečišťuje moře

„Blízkost dolu k moři znamená, že důlní činnost pravděpodobně bude mít neblahý vliv na mořské organismy, jako jsou korály, a celý křehký ekosystém korálových útesů. Následky těžby budou znamenat katastrofu pro rozmanitost mořských organismů. Ohrozí nejen žraloka velrybího, ale také místní rybolov.“

-- Dr. Janet Cotterová, vědecká pracovnice na palubě lodi Esperanza



Na ostrově Rapu Rapu se loď Esperanza přidala k flotile zhruba 70 tradičních domorodých vahadlových plavidel a společně protestovaly proti těžbě zlata a stříbra. Důl byl znovuotevřen v červenci navzdory tomu, že vládní šetření odhalila, že nadále dochází k únikům vysoce toxických látek do panenských vod zálivu Albay.

Vědecká skupina Greenpeace odebrala vzorky vody, podle kterých lze kontaminaci vystopovat až k důlní činnosti a naši aktivisté pronikli do důlního komplexu a vyvěsili transparent požadující jeho uzavření.

„Místní lidé jsou se oprávněně cítí pobouřeni. Bohatý mořský ekosystém, který je pro ně zdrojem potravy a živobytí je poškozován v zájmu zisků vzdálených nadnárodních korporací.“

 

Overview - world location

 

Rapu Rapu is an open pit mine located on the island of Rapu Rapu, Albay province, Southern Luzon, Philippines. The mine is initially producing gold and the property also contains silver, copper and zinc.

Built at a total cost of approximately US$50 million over the past two years,the operations have had their share of teething problems leading up to and during the commissioning stage, but they have completed commissioning and first-stage multi-mineral production begins in April 2006.

The property covers 4,636 ha, most of the island and is owned and operated by Lafayette Mining Limited. The Ungay orebody is currently being mined.

processing plant with open pit in backgroundThe initial mine life is at least eight years of open cut mining, processing 1 mtpa of ore. This is expected to yield around 50,000 ounces of gold annually, 600,000 ounces of silver, 10,000 metric tons of copper concentrate and 14,000 metric tons of zinc concentrate per year. There is also potential to develop the Hixbar deposit, 2.5 kms to the west of the current mine.

camp and offices with the mine in the background Gold was first shipped on Aug 31, 2005. As of the third quarter of 2005 work on the base metals plant (for copper and zinc production) was largely complete. The primary grinding circuit has been commissioned as part of the gold plant. The second-hand ball mill has been refurbished and relined. Port facilities are largely complete. Concentrate storage facility is complete. Gold and basemetal ore has been stockpiled in advance of the rainy season.

The minesite includes roads, a camp, a port, plant (a gold circuit and base metals plant) and related facilities. A resettlement village has been built for the small number of families who elected to remain in the area.

Commissioning of the base metals plant is complete and the mine will commence operations in April 2006. After two toxic spills in late 2005, the mine's dam wall was raised from 127 metres to 135 metres and its base widened.

ZDROJ: Greenpeace, infomine.com, kráceno, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů